Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Polícia postupovala pri informovaní o obvinení redaktorky nezákonne

ILustračné foto Foto: TASR

Tvrdí to šéfredaktorka denníka Nový čas Júlia Kováčová.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Polícia postupovala pri informovaní o obvinení redaktorky Nového času, ktorá sa mala vydávať za policajnú vyšetrovateľku, neprofesionálne a nezákonne, tvrdí šéfredaktorka denníka Júlia Kováčová.

"Vykonštruované obvinenie, ktoré prokuratúra okamžite v priebehu jedného dňa zrušila, však postačilo na to, aby navodilo falošný dojem, že najväčší slovenský denník zamestnáva a posiela redaktorov do terénu ako falošných vyšetrovateľov," uviedla dnes šéfredaktorka. Polícia podľa nej vypustila do okruhu pre médiá informácie o obvinení v čase, keď už prokuratúra toto obvinenie zrušila.

"Informáciu, ktorú policajná hovorkyňa o obvinenej novinárke 15. apríla zverejnila, navyše ani neoverila a dodatočne nedementovala, keďže ten istý deň 15. apríla prokurátor Okresnej prokuratúry Skalica zrušil uznesenie vyšetrovateľa o obvinení pre jeho nezákonnosť a nedostatky," dodala Kováčová. Hovorca Krajskej prokuratúry v Trnave Mojmír Huna reagoval, že bližšie informácie o prípade poskytne v piatok (19.4.).

V pondelok (15.4.) krajská policajná hovorkyňa v Trnave Martina Kredatusová informovala o tom, že novinárku polícia obvinila z prečinu poškodzovania cudzích práv a porušovania domovej slobody. Redaktorka sa totiž v snahe získať informácie od rodiny páchateľa dopravnej nehody podľa polície vydávala za policajnú vyšetrovateľku, vďaka čomu sa dostala do domu a komunikovala s rodinou.

"Vydavateľstvo Ringier Axel Springer Slovakia, ktoré vydáva denník Nový Čas ani dotknutá redaktorka, dodnes oficiálne uznesenie o obvinení a o trestnom stíhaní redaktorky z 12. apríla 2013 nedostali. Bolo nám ale doručené uznesenie z 15. apríla 2013 o zrušení uznesenia, podľa ktorého bola redaktorka obvinená," povedala tiež Kováčová. "Tento neštandardný postup polície považujeme za šikanovanie novinárky, ktorá píše aj o práci polície," doplnila.