Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Polícia tri štvrtiny nezvestných vypátra do týždňa

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Medzinárodný deň nezvestných detí, ktorý bude 25. mája, je dňom, kedy celý svet vyjadruje solidaritu s rodičmi, ktorých deti sa nevrátili domov.

Bratislava 24. mája (TASR) - Polícia každý deň nájde dve stratené deti. V tomto roku už nahlásili na Slovensku 718 stratených detí, väčšina z nich (507) mala od 15 do 18 rokov. Medzinárodný deň nezvestných detí, ktorý bude 25. mája, je dňom, kedy celý svet vyjadruje solidaritu s rodičmi, ktorých deti sa nevrátili domov.

"Za posledných päť rokov evidujeme ročne v priemere 1400 nezvestných detí. Úspešnosť vypátrania je viac ako 94 percent a viac ako 75 percent nezvestných osôb je vypátraných do jedného týždňa," povedala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. V súčasnosti má polícia v pátraní celkove 504 nezvestných ľudí.

Ak sa dieťa stratí, treba v prvom rade preveriť všetkých známych a prehľadať všetky miesta, kde by sa mohlo nachádzať, radí polícia. Treba zistiť, čo všetko si zobralo so sebou, spomenúť si, čo presne malo na sebe oblečené a nájsť jeho najaktuálnejšiu fotografiu. "Neváhajte a oznámte nezvestnosť na najbližšom útvare Policajného zboru. Na Slovensku neexistuje žiadny časovú úsek, ktorý by vymedzoval, kedy sa od zmiznutia začína pátranie. Polícia začína pátranie ihneď po nahlásení," povedala Baloghová.

Polícia potrebuje vedieť, či je dieťa choré, či pravidelne užíva nejaké pre jeho zdravie dôležité lieky, alebo trpí nejakou poruchou. Najčastejšími príčinami nezvestnosti detí sú podľa polície hľadanie dobrodružstva, problémy v škole a s nimi spojená obava pred rodičmi, konflikty v rodine, ojedinele ide o prípady detí ako obetí násilných trestných činov alebo nešťastnej náhody. U tých starších je často lákadlom práca a zárobok v zahraničí.

Polícia začína pátranie tak, že vyrozumie všetky policajné hliadky v teréne a pripraví podmienky na začatie pátracej akcie, informovala ďalej Baloghová. Záleží od konkrétnych okolností, koľko policajtov je hneď zapojených do pátrania, či sú k pátraniu privolaní psovodi, alebo sa použije vrtuľník. Polícia pátranie zaeviduje v informačnom systéme PATROS a touto cestou sa informácia automaticky dostáva do všetkých krajín Schengenského priestoru prostredníctvom Schengenského informačného systému (SIS). Polícia podľa hovorkyne pri pátraní spolupracuje s prevádzkovateľmi telekomunikačných sietí, ktorí jej na požiadanie sprístupňujú lokalizáciu mobilného telefónu.

"V minulom roku sme zaevidovali 661 oznámení o nezvestnosti detí vo veku do 15 rokov, z ktorých sa polícii podarilo už 650 vypátrať. V predošlom roku (2010) evidujeme 395 takýchto oznámení, pričom 387 detí sa podarilo úspešne vypátrať," povedala Baloghová. Polícia pátra po ľuďoch 20 rokov, ak sa počas tohto obdobia osoba nenájde, pátranie je ukončené.