Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Polícia vyzýva osoby poškodené fiktívnymi stránkami, aby sa prihlásili

Ilustračné foto Foto: TASR

Osoba, ktorá tieto stránky prevádzkovala, vytvorila u používateľov dojem, že ide o oficiálne stránky.

Bratislava 8. júna (TASR) - Policajti v prvom bratislavskom okrese vyšetrujú prečin poškodzovania cudzích práv v súbehu s prečinom neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Tohto sa dopustil doposiaľ neznámy páchateľ, ktorý od júna 2009 do novembra 2011 prevádzkoval na internete fiktívne stránky rôznych štátnych orgánov Slovenskej republiky.

Osoba, ktorá tieto stránky prevádzkovala, vytvorila u používateľov dojem, že ide o oficiálne stránky. Ich súčasťou mal byť aj tzv. "Centrálny register dlžníkov", ktorý prevádzkovateľ označil ako najvyšší národný a nadnárodný bankový a nebankový informačný systém. Register má obsahovať databázu s informáciami o 110.000 subjektoch. Kompetentné orgány a organizácie sa však od tohto registra dištancujú. Sprístupnené údaje prevádzkovateľom fiktívnych stránok za úhradu päť až 340 eur používateľovi, nemajú žiadnu výpovednú hodnotu.

Ide o stránky www.ministerstvospravodlivosti.sk, www.najvyssisud.sk, www.ministerstvofinancii.sk, www.ministerstvohospodarstva.sk, www.ministerstvoobrany.sk, www.ministerstvokultury.sk, www.ministerstvovnutra.sk, www.ministerstvodporavy.sk, www.generalnaprokuratura.sk a www.narodnybezpečnostnyurad.sk.

Polícia vyzýva osoby, ktoré boli v súvislosti s uvedenými konaním neznámeho prevádzkovateľa fiktívnych stránok poškodené, aby sa prihlásili na polícii. Oznámenie je možné urobiť aj telefonicky na číslach 09610/31 802 alebo 09610/31 805, prípadne osobne na ktoromkoľvek policajnom oddelení.

TASR dnes informovala Petra Hrášková z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.