Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Polícia zastavila trestné stíhanie v prípade národného pokladu

Sídlo Matice slovenskej Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Na národný poklad sa Slováci skladali v rokoch 1993 až 1996. V peniazoch, zlate a cennostiach sa malo vyzbierať približne milión eur.

Bratislava 12. februára (TASR) – Polícia zastavila trestné stíhanie v prípade zmiznutého zlata z národného pokladu. Zbierku zorganizovala približne pred 25 rokmi Matica slovenská. Informuje o tom RTVS na svojej facebookovej stránke.

"V predmetnej veci bolo trestné stíhanie dňa 6. novembra minulého roka zastavené z dôvodu, že vyšetrovaný skutok nie je trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci. Vec je právoplatná," uviedla pre RTVS hovorkyňa krajskej polície v Žiline Jana Baloghová.

RTVS uvádza, že na národný poklad sa Slováci skladali v rokoch 1993 až 1996. V peniazoch, zlate a cennostiach sa malo vyzbierať približne milión eur. O viac ako 800.000 z finančnej zbierky však Matica údajne prišla, keď investovala do Podielového družstva Slovenské investície, ktoré skrachovalo. Na nezrovnalosti v nepeňažnej časti upozornil vlani vtedajší predseda Matice slovenskej Marián Tkáč, podľa ktorého malo v zbierke chýbať niekoľko desiatok zlatých predmetov.