Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Pomáhajú najviac

Porota pri natáčaní dokrútky na galavečer Krištáľového krídla Foto: Krištáľové krídlo/René Miko

Krištáľové krídlo v januári už po 22. krát ocení výnimočné osobnosti Slovenska.

Bratislava 10. decembra (OTS) - Z viac ako 600 návrhov odborná porota vybrala 30 nominovaných osobností v 10 kategóriách. Organizátori Krištáľového krídla pred niekoľkými rokmi založili nadáciu, z čoho vtedy len prirodzene vyplynul vznik novej kategórie Filantropia.

Krištáľové krídlo si už odnieslo deväť filantropov, medzi ktorými sa objavil aj prezident Andrej Kiska, zakladateľ Pinf hier Ondrej Vrábel, správca Nadácie TA3 Peter Káčer, či zakladateľka mobilného hospicu Svetielko pomoci Miroslava Hunčíková.
Porota kategórie Filantropia diskutuje o návrhoch na nominácie
Foto: Krištáľové krídlo/René Miko

Táto kategória je veľmi špecifická a náročná najmä pre porotcov, medzi ktorými sa tento rok objavil aj minuloročný laureát Marek Machata:Filantropia sa v spoločnosti posúva postupne do novej roviny. Už to nie je len o finančnej podpore, ale o projektoch a ľuďoch, ktorí sú pre svoju komunitu kľúčoví, alebo jej prinášajú nový impulz.
Výkonná riaditeľka Katarína Srkala a minuloročný laureát Marek Machata
Foto: Krištáľové krídlo/René Miko

Vo filantropii sú výsledky merateľné veľmi ťažko a všetky návrhy, ktoré dostaneme sa týkajú ľudí, ktorí všetci nezištne pomáhajú. Rozhodovanie o nominovaných nie je nikdy jednoduché, keďže ocenení si zaslúžia byť všetci,“ dopĺňa správkyňa Nadácie Krištáľové krídlo Katarína Srkala.

Za rok 2018 sú v kategórii Filantropia nominovaní:
Jana Danišová je zakladateľkou jedinečného sociálneho projektu vnucka.sk, ktorý vytvára rodinu pre osamelých seniorov. Tento projekt realizuje funkciu a služby tzv. profesionálnej vnučky. Ambíciou projektu je jeho postupné zakomponovanie do sociálneho systému a hlavne zmena postavenia vnímania seniorov v spoločnosti, ktorí sú často na okraji záujmu.

Iveta Mišová je riaditeľkou Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR. V roku 2018 bolo otvorené jedinečné integračné sociálne centrum BIVIO bivio.sk. Ide o prvý projekt svojho druhu na Slovensku a tvoria ho viaceré prevádzky, ktoré budú poskytovať služby verejnosti, ako práčovňa, reštaurácia, či hotel. V každej časti sú zamestnaní ľudia s mentálnym postihnutím, ktorým slúži aj rehabilitačné stredisko a vzdelávacie centrum, kde sa môžu pripraviť na postupné zaradenie do pracovného procesu.

Vladimír Ledecký je starostom obce Spišský Hrhov, kde vybudoval úspešný sociálny podnik, ktorý vytvára životné a pracovné príležitosti pre ľudí na okraji spoločnosti. Aktívne prispieva k modernému a inovatívnemu vzdelávaniu a vďaka jeho snahám sa podarilo výrazne zlepšiť postavenie Rómov v spoločnosti.
Správkyňa Nadácie Krištáľové krídlo Katarína Srkala, ktorá je zároveň aj členkou poroty je s výberom osobností spokojná. „Snažíme sa vybrať osobnosti, ktoré sa venujú pomoci v rôznych oblastiach, ktoré chceme aj vďaka Krištáľovému krídlu priblížiť verejnosti a motivovať ďalších ľudí v pomoci druhým. Vybrali sme úžasných filantropov, ale vždy mi je na konci rozhodovania o nominovaných ľúto, že sa ich do finálneho výberu nedostalo viac.

Medzi horúcimi kandidátmi na nomináciu sa objavili aj ďalšie osobnosti, ktoré sa napokon do finálneho výberu nedostali:
Henrieta Hajdeckerová je riaditeľkou neziskovej organizácie Maják, špecializovaného zariadenia pre hluchosplepých a viacnásobne postihnutých dospelých. Jana Dobšovičová, ktorá neúnavne pomáha deťom a dospelým s reumou, pritom týmto ochorením sama trpí. Pavla Dugovičová, ktorá je predsedníčkou Slobody zvierat stála pri zrode najväčšieho útulku. Sloboda zvierat každý rok zachráni a nájde domov tisíckam opustených a týranych zvierat. Porotcovia uvažovali do nominácií zaradiť aj prezidentku a zakladeteľku Fóra pre pomoc starším Ľubicu Gálisovú, či Moniku Kozelovú, ktorá sa angažuje v mnohých oblastiach filantropie a na Krištáľové krídlo bola už nominovaná minulý rok.
Každý rok si odložím niektoré návrhy na nomináciu s tým, že možno sa to podarí ďalší rok, ale každým rokom nám prichádza stále väčšie množstvo skvelých návrhov. Rada by som však medzi nominovanými videla aj filantropa, ktorý sa venuje pomoci zvieratám, čo je moja srdcová záležitosť, preto dúfam, že budúci rok nám prídu nové tipy na osobnosti, ktoré pomáhajú aj v tejto oblasti,“ uzavrela Katarína Srkala.

Všetky nominácie na Krištáľové krídlo za rok 2018 nájdete na: kristalovekridlo.sk/nominacie
Zľava Marek Machata – projektový manažér v občianskych združeniach, laureát Krištáľového krídla, Marta Gajdošíková – riaditeľka Dvojky RTVS, poverená riadením Jednotky RTVS, Michal Teplica – generálny riaditeľ News and Media Holding, Ing. Katarína Srkala – výkonná riaditeľka Krištáľového krídla, správkyňa Nadácie Krištáľového krídlo, Mgr. Čekirda Igor – predseda Správnej rady Nadácie TA3
Foto: Krištáľové krídlo/René Miko