Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Poslanci budú členov Správnej rady TASR voliť z deviatich uchádzačov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Správna rada TASR má päť členov, jedného z nich volia zamestnanci tlačovej agentúry zo svojich radov.

Bratislava 15. februára (TASR) - O miesta v Správnej rade TASR sa v prípade štyroch členov, ktorých volí a odvoláva Národná rada SR, uchádza deväť kandidátov. Parlamentný výbor pre kultúru a médiá na štvrtkovom rokovaní skonštatoval, že všetci spĺňajú zákonné podmienky a náležitosti.

V prípade odborníka pre oblasť práva kandidujú Michal Pidanič a Jozef Tuhovčák, za oblasť ekonómie Peter Abrahám, Peter Mestický a Alexander Riabov a za oblasť žurnalistiky Jozef Bednár, Lukáš Milan a Terézia Rončáková. V prípade oblasti informačných technológií kandiduje Dávid Diczházy.

"Výbor odporúča Národnej rade, aby zvolila jedného odborníka v oblasti práva, jedného odborníka v oblasti ekonómie, jedného odborníka v oblasti žurnalistiky a jedného odborníka v oblasti informačných technológií na funkčné obdobie päť rokov," citoval schválené uznesenie predseda výboru Roman Michelko (SNS). "V prípade, ak nebude zvolený potrebný počet kandidátov, do opakovanej voľby postupujú všetci navrhnutí kandidáti, ktorí neboli zvolení," dodal.

Upozornil tiež, že funkčné obdobie zvoleným členom začne plynúť dňom zvolenia v parlamente, najskôr však 27. februára. "Funkčné obdobie terajším členom Správnej rady TASR, ktorých volí a odvoláva parlament, uplynie 26. februára," vysvetlil.

Správna rada TASR má päť členov, jedného z nich volia zamestnanci tlačovej agentúry zo svojich radov.

Správna rada dohliada nad dodržiavaním zákona o TASR, volí a odvoláva generálneho riaditeľa, schvaľuje príslušné štatúty i dlhodobé plány a koncepcie rozvoja tlačovej agentúry.