Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Poslanec NR SR Milan M. podá proti trestu odpor

Na snímke poslanec Milan M. Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa súdu je vinný za svoje hanlivé výroky k rómskemu etniku, ktoré odzneli vlani v októbri vo vysielaní Rádia Frontinus.

Banská Bystrica 20. decembra (TASR) – Finančný trest 5000 eur dostal na základe trestného rozkazu sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, poslanec Národnej rady (NR) SR za Kotlebovu ĽSNS Milan M. Podľa súdu je vinný za svoje hanlivé výroky k rómskemu etniku, ktoré odzneli vlani v októbri vo vysielaní Rádia Frontinus.

Ako poslanec NR SR pre TASR v stredu uviedol, "je to absurdné" a voči verdiktu určite podá odpor. Ten plánuje podať aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), keďže trest sa mu zdá prinízky. Súd v takom prípade musí nariadiť hlavné pojednávanie.

Ako pre TASR potvrdila hovorkyňa ÚŠP Andrea Predajňová, prokurátor podal obžalobu na Milana M. v tejto veci 4. decembra pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia v jednočinnom súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu.

"Sudca ŠTS sa stotožnil so znením skutku a právnou kvalifikáciou, ako ju uviedol v obžalobe prokurátor ÚŠP. Ten plánuje v zákonnej lehote podať odpor, nakoľko nesúhlasí s výškou trestu v trestnom rozkaze," uviedla Predajňová.

"Je to absurdné. Chcú ma odsúdiť len kvôli tomu, že som povedal pravdu o asociáloch, ktorí si ako spôsob obživy zvolili parazitovanie na sociálnom systéme. Celé stíhanie je politicky motivované a má jediný cieľ – zastrašiť nás a odradiť od ďalšej politickej práce a boja za práva všetkých slušných ľudí," reagoval pre TASR Milan M., ktorý dostal trestný rozkaz. Dodal, že určite podá odpor.