Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Povolenie na prevádzku má 15 prírodných a 207 umelých kúpalísk

Ilustračná snímka. Foto: Archív TASR

Na Plážovom kúpalisku Jazero v Košiciach hygienici aj naďalej neodporúčajú kúpať sa alergikom, deťom a ľuďom s oslabeným imunitným systémom.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Vyhovujúca kvalita vody bola počas 34. týždňa na 15 prírodných kúpaliskách. Povolenie na prevádzku malo aj 207 umelých kúpalísk a 588 bazénov. O aktuálnom stave kúpacích plôch na Slovensku informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Medzi vyhovujúce prírodné kúpaliská patria Zlaté piesky, Kuchajda, Slnečné jazerá (Bratislavský kraj), rekreačná oblasť Kunovská priehrada Sobotište (Trnavský kraj), Liptovská Mara – Liptovský Trnovec (Žilinský kraj), plážové kúpalisko – jazero v Banskej Bystrici, Ružiná pri obci Divín, Teplý Vrch – Pláž Drieňok, Teplý Vrch – Pláž Ormet, Zelená voda - Kurinec (Banskobystrický kraj), Delňa, Veľká Domaša – Tišava (Prešovský kraj) a Zemplínska Šírava - Medvedia hora, Zemplínska Šírava – Hôrka a Vinianske jazero (Košický kraj).

Na Plážovom kúpalisku Jazero v Košiciach hygienici aj naďalej neodporúčajú kúpať sa alergikom, deťom a ľuďom s oslabeným imunitným systémom. V prípade dospelých zdravých osôb sa táto kvalita vody považuje za prípustnú. Nevyhovujúca kvalita vody je v lokalitách Ružín – prítoky, Ružín, Štrkovisko Čaňa a Rybníky Slovenská Volová.

Znížená priehľadnosť bola podľa hygienikov zaznamenaná na Šintavských baniach a zvýšená farba na vodnej ploche Tona v Šuranoch. Znížená priehľadnosť a zvýšená farba bola na Lipovine – Bátovce, voda na kúpanie v ostatných zdravotne významných ukazovateľoch však je vyhovujúca, čo potvrdili aj testy mikrobiologických a biologických ukazovateľov zo 14. augusta.

Prekročenie mikrobiologických ukazovateľov kvality vody na kúpanie bolo preukázané v dopadovom bazéne pri detskej nafukovacej šmýkačke na plážovom kúpalisku v Banskej Bystrici, v dopadovom bazéne na termálnom kúpalisku Patince a v plaveckom bazéne na termálnom kúpalisku Retro Thermal Diakovce.

Aktuálne informácie o stave sledovaných prírodných a umelých kúpalísk na Slovensku môžu návštevníci sledovať na webovej stránke ÚVZ SR.