Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prechlórovaná voda môže podráždiť najmä detskú pokožku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Platná vyhláška pre kúpaliská limituje množstvo chlóru podľa teploty bazénov a prevádzkovateľ kúpaliska musí počas dňa sledovať a dodržiavať množstvá, ktoré sú považované za zdravotne vyhovujúce.

Bratislava 7. júla (TASR) - Chlór patrí stále k najpoužívanejším spôsobom dezinfekcie vody na kúpanie. Avšak na jeho nadmernú prítomnosť vo vode sú obzvlášť citlivé malé deti, respektíve tie s predispozíciami na vznik alergií. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

"Zvýšená prítomnosť chlóru vo vode sa prejavuje u detí napríklad podráždením pokožky vo forme začervenania alebo ekzému, podráždenia slizníc dýchacieho systému, čo sa prejavuje dráždivým kašľom či podráždenie očných spojiviek v podobe nepríjemného štípania očí, začervenania a slzenia," priblížila Račková.

Platná vyhláška pre kúpaliská limituje množstvo chlóru podľa teploty bazénov a prevádzkovateľ kúpaliska musí počas dňa sledovať a dodržiavať povolené množstvá, ktoré sú považované za zdravotne vyhovujúce. "Prísnejšie limity obsahu chlóru sú stanovené vzhľadom na citlivosť detského organizmu pre bazény im určené. V praxi sa orgány verejného zdravotníctva stretávajú pri výkone štátneho zdravotného dozoru s prekračovaním hodnôt chlóru, jeho množstvo zvyšujú prevádzkovatelia najmä z preventívnych dôvodov v období najväčšej návštevnosti. Po takomto zistení je prevádzkovateľom nariadený výkon účinných opatrení na nápravu," informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Chlór je využívaný najmä pre jeho reziduálny a silný baktericídny účinok voči širokému spektru mikroorganizmov, nízku nákladovosť i praktické používanie.