Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Predseda Správnej rady ÚPN Krajňák odmietol otvoriť jej zasadnutie

Ondrej Krajňák Foto: TASR

Ondrej Krajňák podľa členov Správnej rady svojimi rozhodnutiami spôsobil reálnu hrozbu vzniku deficitu v rozpočte ÚPN na rok 2013.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ondrej Krajňák dnes odmietol otvoriť mimoriadne zasadnutie Správnej rady a rokovanie opustil. Správna rada jednomyseľne odhlasovala uznesenie, v ktorom konštatuje "vážne a hlboké znepokojenie nad konaním jej predsedu Ondreja Krajňáka, ktorý dlhodobo nerešpektuje postavenie a úlohy orgánov ústavu". Pre TASR to uviedla podpredsedníčka Správnej rady Andrea Kluknavská.

V uznesení obvinili Krajňáka, že sa obštrukciami v podobe nezvolávania, resp. prerušovania už zvolaných rokovaní rady snaží "znefunkčniť vrcholný riadiaci orgán ÚPN, a tým aj činnosť celého ústavu". "Orgánom ústavu tak úmyselne bráni vo výkone funkcií, ktoré im vyplývajú zo zákona. Zásadné koncepčné a riadiace dokumenty nepredkladá predseda Správnej rady ÚPN Krajňák na prerokovanie a odsúhlasenie Správnou radou, čím vzniká podozrenie, že dochádza k porušovaniu zákona," uvádza sa v dnešnom uznesení Správnej rady ÚPN.

Ondrej Krajňák podľa členov Správnej rady svojimi rozhodnutiami spôsobil reálnu hrozbu vzniku deficitu v rozpočte ÚPN na rok 2013 tým, že do pracovného pomeru prijal nových zamestnancov s nadštandardnými platmi, ktoré nerešpektujú platný mzdový poriadok ústavu. "A to napriek tomu, že si bol vedomý obmedzených finančných možností rozpočtu. Taktiež podpísal zmluvu na právne služby s právnickou kanceláriou 's paušálnym odmeňovaním', a to napriek tomu, že ÚPN na plný úväzok zamestnáva vlastného právnika," tvrdia.

"Dlhodobá snaha O. Krajňáka posilniť svoje postavenie na úkor demokraticky kreovaných kolektívnych riadiacich a kontrolných orgánov ústavu vyvrcholila 7. októbra 2013, keď svojvoľne prerušil zasadnutie Správnej rady po tom, ako jej členovia požiadali o zmenu a doplnenie programu rokovania. Zúčastnení členovia Správnej rady vyjadrili nesúhlas s takýmto konaním a žiadali pokračovať v zasadnutí. Ondrej Krajňák požiadavku ignoroval a následne rokovanie ukončil," uvádza sa v dnešnom uznesení Správnej rady. Jej členovia v zmysle rokovacieho poriadku písomne požiadali predsedu Správnej rady o zvolanie mimoriadneho zasadnutia na stredu 16. októbra. "Mimoriadne zasadnutie Správnej rady na 16. októbra 2013 jej predseda Krajňák zvolal, avšak odmietol zasadnutie otvoriť s odôvodnením, že neakceptuje návrhy členov Správnej rady. Následne opustil zasadnutie rady," konštatujú členovia Správnej rady.

Zástupcovia Nezávislých kresťanských odborov Slovenska (NKOS) pôsobiaci pri ÚPN dnes vyjadrili znepokojenie zo súčasného vývoja situácie v ÚPN, ktorá nastala po zvolaní mimoriadneho zasadnutia Správnej rady.

"Keďže nedochádza k dohode s členmi Správnej rady ÚPN na ním (Krajňákom, pozn. TASR) predkladaných návrhoch, napr. na zmeny v Stanovách ÚPN, ktoré sú v rozpore so zákonom o ÚPN, čo v minulosti konštatovala v stanovisku aj Dozorná rada ÚPN, na organizačných opatreniach v záujme plnenia ďalšieho fungovania ústavu v súlade s jeho poslaním, ako aj návrhoch na odstránenie nedostatkov z posledných rokov, sa reálne ohrozuje ďalší chod Ústavu pamäti národa," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré TASR poskytol predseda NKOS pri ÚPN Stanislav Labjak.

"Vyzývame členov Správnej rady a Dozornej rady ÚPN, poslancov Národnej rady SR, aby sa zasadili za navodenie právneho stavu v ÚPN a návrat pokojnej a tvorivej pracovnej atmosféry," konštatujú členovia NKOS.