Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Slovensko

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Malým aj dospelejším čitateľom sú určené Rozprávky Pavla Dobšinského.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Novinky z oblasti klasickej detektívky, historickej romance, súčasného románu či slovenských rozprávok pre malých čitateľov sú novinkami na pultoch slovenských knižných obchodov.

Agatha Christie je autorkou klasickej detektívky Jed v šampanskom. Narodeninová oslava krásnej dedičky sa náhle zmení na nočnú moru, keď Rosemary Bartonová vypije otrávené šampanské a s tvárou skrivenou od bolesti sa zrúti mŕtva na stôl. Takmer rok žijú všetci jej blízki v presvedčení, že spáchala samovraždu. Potom však začnú chodiť jej manželovi Georgeovi anonymné listy, v ktorých stojí, že jeho milovanú Rosemary zavraždili. George sa teda rozhodne zariskovať a záhadu vyriešiť vlastnými silami.

Jana Pronská je autorkou historickej romance Súboj s láskou. Pri jednom z lúpežných prepadov Rafael zajme krásnu poľskú šľachtičnú Hedvigu, ktorá ho očarí tak veľmi, že jej ponúkne manželstvo. V Bystrici však žije Janika, dcéra pána z Lomnice, ktorú vychovali drsní žoldnieri z Rafaelovej družiny. Odjakživa sa zo všetkých síl usilovala získať uznanie bratov Podmanických, navyše v srdci celé roky skrývala lásku k jednému z nich.

Jozef Heriban je autorom románu Garážové Libertango. Michal Kahn vo voľnom čase tancuje argentínske tango, predáva na Červenom Kameni starožitnosti a píše debutový román v podobe denníkových zápiskov. Hoci proti tomu bojuje, v hĺbke duše je latentným rasistom. Jeho život sa však celkom zmení, keď ubytuje v garáži svojho domu manželský utečenecký pár s dvomi malými deťmi.

Malým aj dospelejším čitateľom sú určené Rozprávky Pavla Dobšinského. Mnoho generácií slovenských detí vďačí Pavlovi Dobšinskému za príbehy, v ktorých statoční šuhaji víťazia nad strigôňmi a drakmi, ľúbezné dievčiny pomáhajú svojim milým v núdzi a chudobní rodičia majú v synoch a dcérach bohatstvo, aké kráľom chýba. V tom rozprávkovom svete sa dejú zázraky - strieborné tátoše letia ponad hory, pannu zdobia zlaté vlasy, z medeného jabĺčka vyrastá zámok.