Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Premiér Fico si uctil pamiatku Alexandra Dubčeka

Na snímke hrob Alexandra Dubčeka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dnes uplynulo dvadsať rokov od skonu predsedu Sociálnodemokratickej strany Slovenska a poslanca Federálneho zhromaždenia ČSFR Alexandra Dubčeka.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Pri príležitosti 20. výročia úmrtia významného slovenského politika a štátnika Alexandra Dubčeka si pamiatku pri jeho hrobe v bratislavskom Slávičom údolí prišli uctiť premiér Robert Fico (Smer-SD) a ďalší šiesti členovia vlády SR.

"Ak mám použiť výrazy, ktoré používal Alexander Dubček, tak chceme robiť politiku, ktorá má ľudskú tvár. Dnešná príležitosť pokloniť sa jeho pamiatke ma vedie k zamysleniu, kde sa nachádza slovenská spoločnosť, pokiaľ ide o určité vedomosti o ňom. Trochu ma zaskočili výsledky ankety medzi mladými ľuďmi, ich znalosti nezodpovedajú významu tejto osobnosti. Možno je to výzva aj pre politikov, aby sme našli vhodné formy prezentácie výsledkov jeho práce, jeho myšlienok. Najmä treba hovoriť slovenskej verejnosti, že keby obrodné procesy z roku 1968 pokračovali, tak dnes je Slovensko určite úplne niekde inde, ako sa nachádza v týchto dňoch," uviedol predseda vlády.

Práve dnes uplynulo dvadsať rokov od skonu predsedu Sociálnodemokratickej strany Slovenska a poslanca Federálneho zhromaždenia ČSFR Alexandra Dubčeka, vedúcej osobnosti reformných udalostí z roku 1968, čelného predstaviteľa Pražskej jari.

Bol to vlastenec, demokrat, humanista a Európan. Už pri preberaní titulu Doctor honoris causa na Bolonskej univerzite v roku 1988 prvýkrát vyslovil myšlienku spoločného európskeho domu a v roku 1990 ako predseda Federálneho zhromaždenia ČSSR inicioval prvé kontakty Československa s Európskym parlamentom a Radou Európy.

Stal sa jedným z protagonistov novembrových udalostí v roku 1989. Svojimi postojmi výrazne pomohol riešiť vtedajšie politické otázky.



Paška: Osobnosť A. Dubčeka si zaslúži, aby sme si ju pripomenuli

Osobnosť Alexandra Dubčeka si zaslúži, aby sme si dnes, v deň 20. výročia jeho úmrtia, tohto človeka pripomenuli. V pléne NR SR to vyhlásil predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD).

"Pred 20 rokmi zomrel Alexander Dubček, bývalý predseda Federálneho zhromaždenia Československej federatívnej republiky, osobnosť rokov 1968 až 1989, veľká postava európskeho boja za demokraciu a ľudské práva. S úctou si pripomíname jeho celoživotný zápas za politiku s ľudskou tvárou," prečítal vyhlásenie Paška. Postava Alexandra Dubčeka je podľa neho bezpochyby symbolom novodobých dejín Slovenska. "Akokoľvek môže jeho politická existencia vyvolávať niekedy aj kontroverzné pohľady, je to človek, ktorý je v celej Európe symbolom boja za politiku s ľudskou tvárou a snahy meniť to, čo sa zdá byť nezmeniteľné," dodal.

Poslanci zároveň do programu aktuálnej ôsmej schôdze zaradili nový bod, v rámci ktorého sa bude hovoriť o 25. výročí ekologickej iniciatívy "Bratislava nahlas".

P. PAŠKA: A. Dubček mal obrovskú podporu ľudí v neľahkom období

Pri hrobe Alexandra Dubčeka v bratislavskom Slávičom údolí si uctili pamiatku tohto významného slovenského politika a štátnika predseda Národnej rady SR a zástupcovia Kancelárie prezidenta SR.

Medzi účastníkmi pietneho aktu bol veľvyslanec ČR na Slovensku Jakub Karfík, členovia Spoločnosti Alexandra Dubčeka a ďalšie osobnosti. Dôvodom spomienky bolo 20. výročie tragickej smrti bývalého predsedu Federálneho zhromaždenia ČSFR, osobnosti revolučných rokov 1968 a 1989, veľkej postavy európskeho boja za demokraciu a ľudské práva.

"Už v parlamente som si dnes dovolil spomenúť, že Alexander Dubček sa pokúsil o nemožné. Že sa odvážil vykročiť za politiku a obetoval všetko pre svoj sen o demokracii a socializme s ľudskou tvárou. Bol veľkým bojovníkom za sociálnu spravodlivosť a slušný život pre všetkých. Bol symbolom ľudskosti v politike a nádeje ešte počas života," povedal Paška prítomným.

Pre TASR uviedol, že Dubček mal najzákladnejšie predpoklady byť vodcom, pretože mal obrovskú podporu ľudí. A to v čase, ktorý vôbec nebol jednoduchý a kedy hovoriť o poľudštení politiky a života vôbec nebolo jednoduché. "Možno potrebujeme čoraz viac takýchto osobností do politiky, aby Slovensko išlo ďalej," dodal Paška.

Pavol Dubček poďakoval všetkým prítomným za účasť pri spomienke na svojho otca. "Pre neho politika s ľudskou tvárou vôbec nebola fráza. O tom svedčí aj množstvo kvetov, ktoré je stále na jeho hrobe," uzavrel Dubček.