Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér: Pre kauzy farmárov zriadia špeciálny tím

Na archívnej snímke Peter Pellegrini. Foto: TASR Martin Baumann

Farmári prišli v utorok 19. júna do Bratislavy z východného Slovenska. Protestnou jazdou chcú apelovať na urýchlené riešenie ich vlečúcich sa problémov, ktoré spísali v Košickej výzve.

Bratislava 20. júna (TASR) – Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD)) sa dohodol s ministerkou vnútra Denisou Sakovou (Smer-SD), že bude zriadená špeciálna skupina na vyšetrovanie káuz farmárov. Ako povedal premiér pred stredajším zasadnutím vlády, skupina bude zložená z predstaviteľov Policajného zboru SR a Generálnej prokuratúry SR.

„Skupina sa bude venovať všetkým otvoreným kauzám, ktoré sú dnes na stole a prezentovali ich nespokojní farmári," povedal Pellegrini. Podľa jeho slov bude skupina prechádzať prípad po prípade, pričom dozorovať bude všetko generálna prokuratúra. „Na záver budeme žiadať informácie, ako dopadla táto kontrola a ako dopadli jednotlivé prípady, o ktorých farmári informujú," vysvetlil.

Podľa premiéra si však treba uvedomiť, že nejde o prípady, o ktorých sa hovorí dnes a vznikli v týchto dňoch. „Sú to staré krivdy, ktoré trápia farmárov už niekoľko rokov, musíme sa teda vysporiadať s históriou a minulosťou," dodal.

Farmári prišli v utorok 19. júna do Bratislavy z východného Slovenska. Protestnou jazdou chcú apelovať na urýchlené riešenie ich vlečúcich sa problémov, ktoré spísali v Košickej výzve. Z nej považujú za kľúčové vytvorenie špecializovaného vyšetrovacieho tímu, ktorý prešetrí prípady utláčaných farmárov, ďalej zabezpečenie toho, aby Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) vyplácala dotáciu len subjektu, ktorý má k pôde právny vzťah. Za kľúčové považujú tiež vytvorenie korektných a transparentných pravidiel prideľovania pôdy. Počas protestu budú tiež upozorňovať na dôležitosť malých a stredných farmárov.