Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pre premiéra je veľkým ponaučením do života výsledok Pavla Hrušovského

Na snímke kandidáti na prezidenta SR Robert Fico, ktorý získal najviac hlasov podľa neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR pred začiatkom diskusie s Andrejom Kiskom v budove RTVS 16. marca 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Fico je presvedčený, že spolu so svojím súperom Andrejom Kiskom, ktorý sa dostal do druhého kola, dnes v boji o voliča začínajú od nuly.

Bratislava 16. marca (TASR) – To, ako dopadol Pavol Hrušovský (KDH) v sobotňajšom (15. 3.) prvom kole prezidentských volieb, je pre Roberta Fica (Smer-SD) veľkým ponaučením do života. Ako povedal v dnešnej diskusnej relácii STV, tipoval, že dostane okolo 8-9 percent. Hrušovský nakoniec získal 3,33 percenta.

Toto podľa Fica ukazuje aktuálne dianie na slovenskej politickej scéne a to, kam sa posúva. Upozornil, že Hrušovský bol nominantom pravice, pričom Fico ako kandidát ľavice zvíťazil v prvom kole s 28 percentami. "S týmto výsledkom som maximálne spokojný," dodal s tým, že očakával okolo 29 až 30 percent.

Poďakoval za to, že ako premiér, ktorý denne prijíma ťažké rozhodnutia, obstál v prvom referende veľmi dobre, ľudia mu dali dôveru a posunuli ho do druhého kola. Prekvapila ho nízka účasť, ktorá presiahla niečo cez 43 percent. Predpokladal, že sa bude pohybovať na úrovni 55 percent.

Fico je presvedčený, že spolu so svojím súperom Andrejom Kiskom, ktorý sa dostal do druhého kola, dnes v boji o voliča začínajú od nuly. Kisku od neho delil rozdiel iba štyroch percent. "Nebude tu fungovať žiadna matematika," upozornil Fico. Pripomenul, že v kampani pred druhým kolom, ktoré sa uskutoční 29. marca, budú dva rôzne koncepty. A to človeka, ktorý ponúka svoje dlhoročné skúsenosti a človeka, o ktorom verejnosť nič nevie a ktorý na neho hneď podáva trestné oznámenie.

R. Fico a A. Kiska sa stretli v povolebnej diskusii




A. Kiska verí, že druhé kolo sa nebude niesť v duchu špinavých kampaní

Kiska reagoval, že nikto nemôže na základe nepodložených argumentov poškodzovať jeho dobré meno, oznámenie podáva na základe podozrenia zo spáchania trestného činu.

Zároveň verí, že druhé kolo nebude vedené v duchu špinavých bojov a urážok, ale v duchu diskusie o tom, ako obaja kandidáti na najvyšší ústavný post vidia krajinu a situáciu ľudí v nej. "Verím, že to bude korektný boj," poznamenal. Je presvedčený o tom, že pokiaľ 29. marca príde k urnám dostatok ľudí, tak existuje šanca Slovensko niekam posunúť.

Obaja potvrdili, že pred druhým kolom nebudú meniť svoju taktiku. Podľa Fica by budúcim prezidentom mal byť skúsený politik, ktorý presne vie, čo hovorí a "nestrieľa" len tak podľa toho, akému denníku dáva rozhovor, ktorý vie, o čom je svet a má dobré kontakty so zahraničím.

Kiska zdôraznil, že má ísť o človeka, ktorý má reálne skúsenosti z oblasti ekonomiky, sociálnej či zdravotného systému a ktorý o riešeniach v minulosti nielen rozprával, ale aj skutočne niečo dokázal zrealizovať. "Najdôležitejšie je, aby sa ľuďom vrátila dôvera v prezidentský úrad a že je tam kvôli ľuďom, nie ako predĺžená ruka niektorej politickej strany," podčiarkol.