Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

PREMIÉR: SaS je rizikom pre demokraciu

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR - Marko Erd

Robert Fico dodal, že medializované informácie, aj nové údaje z obžaloby voči niektorým bývalých príslušníkov VOS hovoria o znepokojujúcich skutočnostiach.

Bratislava 13. februára (Teraz.sk/TASR) -
Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) označil opozičnú stranu SaS za riziko pre demokraciu. Uviedol to v súvislosti so stredajším (14.2.) rokovaním poslancov Národnej rady SR, ktorí sa budú zaoberať údajným zneužívaním Vojenského obranného spravodajstva v prospech SaS bývalým ministrom obrany Ľubomírom Galkom.

Premiér Robert Fico súhlasí s rozhodnutím Národnej rady SR zaoberať sa škandálom okolo údajného odpočúvania Vojenského obranného spravodajstva (VOS), ktoré mal nariadiť vtedajší minister obrany Ľubomír Galko (SaS) v prospech SaS.

"Považujem za veľmi správne, že zajtra bude otvorená verejná diskusia o tom, čo je strana ako je Sloboda a Solidarita pripravená robiť v prípade, že by bola vo vláde," konštatoval premiér s tým, že stranu SaS považuje za riziko pre demokraciu.



Dodal, že medializované informácie, aj nové údaje z obžaloby voči niektorým bývalým príslušníkom VOS hovoria o znepokojujúcich skutočnostiach. "Odpočúvali ľudí len preto, aby vedeli, aké majú názory na SaS," povedal premiér. Odpočúvaní mali byť podľa jeho informácií novinári, vodiči nákladných áut, sekretárky, či hovorcovia opozičných strán. S odvolaním sa na informácie exministra Juraja Miškova premiér uviedol, že Galko mal dokonca zoznam odpočúvaných ľudí priniesť na centrálu SaS.


"Je to škandál, ktorý nemá na Slovensku obdobu, škandál, ktorý sa dotýka demokracie," vyhlásil Robert Fico. Zároveň pripomenul, že asistent poslanca SaS Jozefa Rajtára je podozrivý z vynášania súkromných údajov z bankových kont konkurenčných politikov. Fico SaS vyčítal i to, že šéf strany Richard Sulík ako šéf parlamentu obmedzil čas pre vystúpenie opozičných poslancov, že strana sa počas účinkovania vo vláde Ivety Radičovej snažila kontrolovať hlasovanie koaličných poslancov počas tajnej voľby generálneho prokurátora v parlamente a nakoniec túto voľbu zmenila na verejnú.

Premiér podporuje NR SR, aby prijala akékoľvek rozhodnutie, ak to bude potrebné. "Budem rešpektovať akékoľvek rozhodnutie NR SR, ale verím, že to bude rozhodnutie v prospech ľudí," povedal.

Zároveň dodal, že Smer-SD je tretíkrát vo vláde, ale nikdy takéto veci nerobil. „Ja dnes nepochybujem, a hovorím to s plnou vážnosťou, že ak by strana SaS bola vo vláde, tak budú odpočúvať ľudí, lebo budú schopní a budú chcieť vedieť, aké názory ľudia na nich majú. Nemám absolútne žiadne pochybnosti, že táto strana bude šmírovať po účtoch, lebo to urobila. Nemám žiadne pochybnosti, že táto strana je pripravená zatvárať ľuďom ústa, napríklad tým, že dajú televízory do Národnej rady a zakážu opozičným politikom niečo hovoriť,“ povedal premiér.

Poslanci NR SR sa budú v stredu zaoberať údajným zneužívaním Vojenského obranného spravodajstva (VOS) v prospech SaS Ľubomírom Galkom v čase, keď bol ministrom obrany. Bod navrhol zaradiť do programu poslanec Peter Šuca zo Smeru-SD v mene koalície. Plénum to odobrilo 93 hlasmi. Návrh prišiel po tom, čo minulý týždeň plénum mimoriadne rokovalo o modernizácii slovenskej armády. Debata neraz skĺzla ku Galkovým údajným prešľapom na ministerstve.