Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

EPIDÉMIA CHRÍPKY POKRAČUJE: Chorobnosť vzrástla o 10,2 percenta

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Najviac chorých bolo v Bratislavskom kraji, najmenej v Banskobystrickom.

Prešov 16. februára (TASR) – Epidémia chrípky na Slovensku naďalej pokračuje. Chorých ľudí u ambulantných lekárov tento týždeň opäť pribudlo. Nahlásili 112.818 akútnych respiračných ochorení (ARO) vrátane chrípky, ktorá potrápila množstvo Slovákov. Tzv. chrípkové prázdniny malo 410 materských, základných a stredných škôl.

Celková chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 10,2 percenta. Najviac chorých bolo v Bratislavskom kraji, najmenej v Banskobystrickom, informoval hlavný hygienik Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Chrípku a jej podobné ochorenia diagnostikovali lekári u 21.735 ľudí, čo predstavuje 19,3 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Najviac prípadov chrípky bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom. Najčastejšie ochoreli deti vo veku 15 až 19 rokov.

Z dôvodu zvýšeného výskytu ARO bol vydaný, respektíve naďalej platil zákaz návštev v 23 zariadeniach, z toho bolo 19 zdravotníckych zariadení a v štyroch zaradeniach pre seniorov.

V 7. kalendárnom týždni boli zaznamenané aj tri prípady ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI). Išlo o 52-ročného muža z Trenčianskeho kraja, 37-ročného muža z Trnavského kraja. U 35-ročného muža z Bratislavského kraja sa ochorenie skončilo úmrtím a laboratórnym vyšetrením sa u neho potvrdila chrípka B bez bližšej špecifikácie. Od začiatku chrípkovej sezóny 2017/2018 bolo doteraz nahlásených 15 prípadov ochorenia SARI.

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia v Bratislavskom kraji opäť stúpla


Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v Bratislavskom kraji v siedmom kalendárnom týždni opäť vzrástla. Aktuálne predstavuje 5923,1 chorých na 100.000 obyvateľov. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v okresoch Bratislava I. a Senec, a najčastejšie sa týkala mladých ľudí vo veku 15 až 19 rokov. TASR o tom informoval regionálny hygienik Otakar Fitz.

Pri chrípke a chrípke podobných ochoreniach zaevidoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava chorobnosť 517,2 na 100.000 obyvateľov. Oproti minulého týždňu tak o čosi stúpol aj počet chorých na chrípku a jej podobné ochorenia. "Komplikácie boli hlásené u 360 prípadov z celkového počtu ochorení," doplnil Fitz.

V aktuálnom kalendárnom týždni bolo na základe rozhodnutia regionálneho hygienika zatvorených desať predškolských a školských zariadení. Ako informuje RÚVZ na svojom profile na sociálnej sieti, od piatka je zatvorená Základná škola v Šenkviciach v okrese Pezinok a Spojená škola na Pribinovej ulici v Malackách. Vydaný bol tiež zákaz návštev v zdravotníckych zariadeniach v Bratislavskom kraji.

Pre zvýšenú chorobnosť zatvorili v Košickom kraji cez týždeň viac ako 90 škôl


Zvýšený počet detí chorých na akútne respiračné choroby (ARO) v Košickom kraji mal v tomto týždni za následok zatvorenie 91 škôl. Tzv. chrípkové prázdniny mali v 41 základných, 40 materských a desiatich stredných školách. Informoval o tom v piatok Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach.

Najviac zatvorených škôl bolo v okresoch Trebišov (27), Spišská Nová Ves (19) a Michalovce (17).

Lekári hlásili celkovo 16.933 chorých na ARO, z toho bolo 2027 prípadov chrípky a jej podobných ochorení. Chorobnosť v 7. kalendárnom týždni v kraji stúpla v porovnaní s predchádzajúcim o 2,9 percenta.

Komplikovaný priebeh chorôb malo 376 ľudí, najčastejšie to boli zápaly prínosových dutín. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola tradične u detí do päť rokov.

V Prešovskom kraji zatvorili pre chorobnosť tento týždeň 87 škôl


Počet chorých na akútne respiračné ochorenia v Prešovskom kraji za posledný týždeň vzrástol o 2159 prípadov. Kým pred týždňom lekári ošetrili s touto diagnózou 14.661 pacientov, tento týždeň ich bolo už 16.820. Zvýšil sa aj počet chorých na chrípku o 1011 prípadov. Pred týždňom chrípku diagnostikovali u 2572 pacientov, tento týždeň to bolo už u 3583 pacientov. Na respiračné ochorenia bolo najviac chorých vo vekovej skupine 15- až 19-ročných. Chrípka potrápila hlavne školákov od šesť do 14 rokov.

Zvýšená chorobnosť sa odzrkadlila aj na počte zariadení, v ktorých bol prerušený výchovno-vzdelávací proces. V kraji tento týždeň dočasne zatvorili 87 škôl, z toho bolo 30 materských, 54 základných a tri stredné školy. Najviac postihnutým bol okres Bardejov, kde vyhlásili chrípkové prázdniny v 14 kolektívnych zariadeniach, nasleduje okres Prešov s desiatimi zatvorenými školami a v okrese Stará Ľubovňa sa nevyučovalo v deviatich školách.

Naďalej platí aj zákaz návštev v nemocniciach v Kežmarku a vo Svidníku, ku ktorým pribudla aj nemocnica v Starej Ľubovni. Informácie zverejnil v piatok Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove sa svojej webstránke.