Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezident A. Kiska odovzdal bojové zástavy piatim vojenským útvarom

Na snímke sprava prezident SR Andrej Kiska, minister obrany SR Peter Gajdoš a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky generáporučík Daniel Zmeko počas slávnostnej ceremónie odovzdávania zapožičaných bojových zástav prezidentom Slovenskej republiky Andrejom Kiskom v Bratislave 23. mája 2019. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Prezident SR pripomenul, že nadväzuje na tradíciu, ktorá sa začala 24. mája 1918 na Benátskom námestí v Ríme, kde taliansky premiér odovzdal M. R. Štefánikovi bojovú zástavu československých légií.

Bratislava 23. mája (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska vo štvrtok v prezidentskej záhrade slávnostne odovzdal zapožičané bojové zástavy. Prevzali si ich Taktické krídlo Sliač, 12. mechanizovaný prápor Nitra, 21. zmiešaný mechanizovaný prápor Trebišov, Opravárenský prápor Martin a Vrtuľníkové krídlo Prešov.

Prezident SR pri tejto príležitosti pripomenul, že nadväzuje na tradíciu, ktorá sa začala 24. mája 1918 na Benátskom námestí v Ríme, kde vtedajší taliansky premiér odovzdáva plukovníkovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi bojovú zástavu československých légií. "Nielen ako politický symbol, ale aj ako symbol bojaschopnosti, zocelenosti a pripravenosti bojovať za vlasť, slobodu a demokraciu,” zdôraznil Kiska.



Pripomenul tiež, že sloboda a demokracia nikdy neprichádzajú samy, nie sú zadarmo a treba o ne bojovať. "Hlavnou úlohou vás, príslušníkov Ozbrojených síl SR, je plniť si povinnosti pri obrane našej slobody, nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Slovenskej republiky. Nedotknuteľnosti jej hraníc – s nasadením a odhodlaním tak, ako vás k tomu zaväzuje vojenská prísaha,” povedal prezident SR.

Dodal, že Slovensko je v NATO silnejšie, ale ak chce využívať kolektívnu obranu, musí si plniť aj vlastné záväzky. Úlohou politikov je podľa neho vytváranie čo najlepších podmienok pre vojakov, plnenie si ich povinností.

Na slávnosti sa zúčastnil aj minister obrany Peter Gajdoš (SNS). „Zapožičanie bojovej zástavy je ocenením dosiahnutých úspechov za príkladné plnenie úloh, či už doma, alebo v rámci medzinárodného krízového manažmentu. Z hľadiska symboliky je to najvyššie ocenenie, aké môže útvar dostať," zdôraznil šéf rezortu obrany.



V súlade s platnou legislatívou zapožičiava bojové zástavy prezident SR na návrh ministra obrany SR. Do dnešného dňa získalo zapožičanú bojovú zástavu celkovo iba 18 vojenských útvarov a škôl, z toho 11 existuje aj dnes v organizačnej štruktúre Ozbrojených síl SR. Sedem bojových zástav zrušených alebo zaniknutých vojenských útvarov, zväzkov a škôl, je uložených v depozite Vojenského historického múzea v Piešťanoch.