Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Prezident A. Kiska poslal desiatim rodinám v núdzi po 490 eur

Na archívnej snímke Andrej Kiska Foto: TASR - Kancelária prezidenta SR

Rodiny vybral prezident na základe návrhov neziskových organizácií, ktoré sa venujú ľuďom v núdzi – Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine, Dobrý anjel a Organizácia muskulárnych dystrofikov.

Bratislava 23. januára (TASR) - Desať rodín, ktoré sa ocitli v núdzi, dostalo od prezidenta SR Andreja Kisku po 490 eur. Rozdelil im svoj novembrový plat. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového oddelenia kancelárie prezidenta.

Hlava štátu pomohla rodine so štyrmi deťmi, ktorá bola obeťou fyzického útoku. "Matka s dcérkou skončili v nemocnici. Rodina musela opustiť bývanie v podnájme a presťahovať sa do provizórnych podmienok u starej mamy. V záujme starostlivosti o rodinu si otec vzal neplatené voľno. Nedostatok financií skomplikovalo hľadanie prenájmu nového bytu," priblížili z kancelárie.

Vo finančnej tiesni sa nachádza aj matka troch detí, ktorá je na rodičovskej dovolenke. "Rodina sa pre predaj nehnuteľnosti musela vysťahovať z podnájmu. Jej zlá finančná situácia spôsobila, že pre matku bolo bez pomoci ťažké nájsť nové bývanie," doplnila kancelária.

Prezident poslal peniaze aj otcovi dvoch detí, ktorému diagnostikovali nádor čelového laloka. Muž je na invalidnom dôchodku, jeho manželka na materskej dovolenke.

Pomoc od prezidenta dostal aj muž s nádorovým ochorením lymfatických uzlín, ktorý spolu s družkou vychováva tri deti. Liečba je pre rodinu finančne náročná a muž ju musel dočasne prerušiť.

Kiska ďalej podporil staršiu ženu, ktorá má od narodenia detskú mozgovú obrnu a trpí aj onkologickým ochorením. "Žije sama a nemohla si dovoliť vyplatiť pomernú časť príspevku na úpravu kúpeľne v predošlom byte, v ktorom žila spolu s matkou," uviedla kancelária.

Pomoc smerovala aj k staršiemu mužovi, ktorý od mladosti trpí svalovou dystrofiou a pohybuje sa na elektrickom vozíku. Pomáhajú mu osobní asistenti a manželka. "Zvyšná časť platu prezidenta išla trom rodinám onkologických pacientov," doplnila kancelária.

Rodiny vybral prezident na základe návrhov neziskových organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú ľuďom v núdzi – Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine, Dobrý anjel a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR. Robí tak každý mesiac.