Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

PREZIDENT: Politici sa pre vlastné zlyhanie snažia odvrátiť pozornosť

Ivan Gašparovič Foto: TASR/Michal Svítok

Ivan Gašparovič skonštatoval, že časť politikov zlyhala pri voľbe šéfa GP SR a teraz chcú odvrátiť pozornosť.

Bratislava 15. januára (TASR) - Politické útoky voči rozhodnutiu prezidenta SR Ivana Gašparoviča nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora sú pokusom o nájdenie témy, ktorá odvráti pozornosť od zlyhaní politikov pri jeho voľbe. Počas dnešného novoročného stretnutia s veľvyslancami na Slovensku a honorárnymi konzulmi to uviedla hlava štátu.

"Sú aj pokusom o nájdenie chýbajúcej agendy, ktorá by umožnila časti politického spektra verejne sa profilovať, keďže nemajú vlastné politické či sociálno-ekonomické projekty," vyhlásil. Svoju úlohu v terajšej situácii vidí v upokojovaní vášní. Ako dodal, práve preto vyzval na návrat k slušnej politickej komunikácii a k rešpektovaniu štandardných demokratických postupov a rozhodnutí Ústavného súdu (ÚS) SR. "Demokracia na Slovensku, myslím si, že funguje, a preto ju treba brať aj tak, že rozhodnutia ÚS do takýchto rozhodnutí demokracie patria," podčiarkol Gašparovič.

Pripomenul, že nedávne rozhodnutie nevymenovať Čentéša je potvrdením jeho dôsledného dlhodobého a nemenného postoja k celej záležitosti, ktorý vychádza z dikcie slovenskej ústavy a z rozhodnutia ÚS.

Vo svojom príhovore vyzdvihol tiež úspechy SR počas 20 rokov jej samostatnej existencie. Vyzval na uvážlivý postup pri ďalšom posilňovaní európskej integrácie. Pri hľadaní východísk z dlhovej krízy sa podľa neho nesmie zabúdať na jej sociálny rozmer. "Súčasná kríza má okrem ekonomicko-finančného aj morálny rozmer. Naďalej žijeme na dlh. Nielen fiškálny, ale aj morálny. Morálny dlh voči súčasným a budúcim generáciám," upozornil s tým, že kríza vytvára výnimočný priestor pre sebareflexiu a najmä šancu na poučenie do budúcnosti.