Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezident Ivan Gašparovič poverí Smer-SD zostavením vlády

Foto: TASR/Michal Svítok

Prianím prezidenta je, aby budúca vláda bola stabilná.

Bratislava 11. marca (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič poverí zostavením vlády Smer-SD, ktorý s výsledkom 44,41 percenta voličov vyhral sobotňajšie (10.3.) voľby.

"To ale neznamená, že nechcem z určitého pohľadu hovoriť aj s niektorými inými politickými stranami," dodala hlava štátu na dnešnej tlačovej konferencii. V prípade, že by sociálni demokrati nenašli koaličného partnera, kabinet by mohli zostaviť aj sami.

Gašparovič vyzdvihol, že napriek predvolebným indíciám hlasovanie nakoniec prebehlo bez akýchkoľvek vážnych problémov. Pozitívne vníma aj volebnú účasť 59,11 percenta. Víťaznému Smeru-SD pri tejto príležitosti zablahoželal a prisľúbil podporu parlamentu a kabinetu v otázkach, ktoré budú v záujme spoločnosti.


Tu bude player
Foto: TASR/Michal Svítok
Stabilná vláda a spolupráca s opozíciou

Želaním prezidenta je, aby budúca vláda bola stabilná. Slovensko by sa podľa neho malo deklarovať ako štát, ktorý vníma vnútroštátne i medzinárodné problémy. Budúcu vládu tiež vyzval, aby spolupracovala s opozičnými stranami a nerušila prijaté opatrenia predchádzajúceho kabinetu, ktoré sa ukázali ako úspešné.

"Bol by som rád, keby opozícia hľadala cestu spolu s vládou a väčšinou v parlamente v tých otázkach, ktoré Slovensku zabezpečia hospodársky rast a plnenie sociálnych programov," prízvukoval.


Tu bude player




Pripomenul svoje vyjadrenia z minulosti, na ktorých trvá aj v súčasnosti, že Slovensko by potrebovalo pravo-ľavú exekutívu, a to z jednoduchého dôvodu. "Doteraz skoro vždy nové vlády skoro totálne revidovali rozhodnutia predošlej a vychádzala potom z toho legislatíva, ktorá bola nevyvážená," vysvetlil najvyšší ústavný činiteľ.


Tu bude player




Presný termín, kedy poverí víťaza parlamentných volieb zostavením nového kabinetu, neuviedol. Podľa neho treba nechať predsedom politických strán čas na oddych. "A uvidím v pondelok," konštatoval Gašparovič.