Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Matovičovci chcú prezidentovi určiť, dokedy má vymenovať šéfa GP

Igor Matovič Foto: TASR/Štefan Puškáš

Počítajú s tým novely ústavy a zákona o prokuratúre z dielne Kadúca a Matoviča. Parlament má o nich rokovať na schôdzi, ktorá sa začne 29. januára.

Bratislava 14. januára (TASR) - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Miroslav Kadúc a Igor Matovič navrhujú zaviesť prezidentovi SR 60-dňovú lehotu na vymenovanie zvolených kandidátov do funkcie generálneho prokurátora, sudcu, predsedu a podpredsedu Najvyššieho súdu SR. Pokiaľ hlava štátu zvolených kandidátov do 60 dní nevymenuje, po tejto lehote sa už majú považovať za vymenovaných.

Počítajú s tým novely ústavy a zákona o prokuratúre z dielne Kadúca a Matoviča. Parlament má o nich rokovať na schôdzi, ktorá sa začne 29. januára. Poslanci OĽaNO chcú zmenami zabrániť podľa vlastných slov tomu, aby sa mohol prezident v budúcnosti napríklad pri voľbe generálneho prokurátora vykrúcať tak, ako to robí dnes.

"Následkom prijatia predkladanej úpravy bude, že vymenovanie osoby do funkcie generálneho prokurátora, sudcu, predsedu a podpredsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky nebude môcť podliehať nerelevantnému odďaľovaniu rozhodnutia tak, ako sa javilo napríklad pri osobe navrhnutej na vymenovanie za generálneho prokurátora," vysvetlili opoziční poslanci.