Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Prezident vetoval novelu zákona o Policajnom zbore

Ilustračná snímka. Foto: TASR KR PZ v Bratislave

Poslanci Národnej rady (NR) SR 5. decembra 76 hlasmi odobrili novelu zákona o Policajnom zbore SR z dielne ministerstva vnútra.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Prezident Andrej Kiska vetoval novelu zákona o Policajnom zbore. Označil ju za nesystémovú, tvrdí, že nerieši aktuálne problémy spojené s fungovaním Policajného zboru. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového oddelenia prezidenta. Návrh tak prezident vrátil Národnej rade SR na prerokovanie.

Kiska považuje navrhovanú právnu úpravu postavenia Úradu inšpekčnej služby len za formálnu, pretože kľúčové problémy nezávislosti policajnej inšpekcie necháva stále otvorené. Úprava podľa neho nezaručuje nezávislosť policajnej inšpekcie, nakoľko zostáva osobitnou súčasťou Policajného zboru.

Namieta tiež neopodstatnenosť zasahovania zákonodarného orgánu do procesu vymenovania policajného prezidenta. Schválený zákon podľa prezidenta zachováva podriadenosť a zodpovednosť prezidenta Policajného zboru ministrovi vnútra, pričom minister vnútra a tým pádom aj prezident Policajného zboru sú súčasťou výkonnej moci. Výber osoby prezidenta Policajného zboru bude aj naďalej výsledkom politického rozhodovania. Zároveň považuje za nevyvážený postup pri odvolávaní policajného prezidenta v porovnaní s postupom pri jeho vymenúvaní.

Poslanci Národnej rady (NR) SR 5. decembra 76 hlasmi odobrili novelu zákona o Policajnom zbore SR z dielne ministerstva vnútra. Novela prináša zmeny v procese voľby policajného prezidenta, ale aj v policajnej inšpekcii. Počíta s vytvorením Úradu inšpekčnej služby, ktorý má odhaľovať a vyšetrovať trestné činy príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov, tiež kontrolovať zákonnosť postupu policajtov.