Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Najväčším prekvapením je podľa politológov slabý výsledok R. Fica

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Politológovia očakávali vyššiu volebnú účasť, a to nad 50 percent.

Bratislava 16. marca (TASR) – Najväčším prekvapením prvého kola prezidentských volieb je slabý výsledok Roberta Fica. Zhodujú sa na tom politológovia Ján Baránek a Grigorij Mesežnikov.

"Znížený výsledok oproti očakávaniam môže byť do druhého kola pre Roberta Fica dosť nepríjemný," uviedol pre TASR Baránek s tým, že pravdepodobne časť Ficových voličov odovzdala svoj hlas Radoslavovi Procházkovi.

Podľa Mesežnikova dobrý výsledok dosiahol Andrej Kiska, ktorý zaostal za Ficom približne o štyri percentá.

"Je to veľmi dobrý výsledok pre človeka, ktorý nikdy predtým v politike nebol a dokázal v podstate zviesť vyrovnaný súboj s kandidátom, ktorý má za sebou silnejšiu stranu z hľadiska podpory aj z hľadiska mocenského postavenia," uviedol.

Za veľmi dobrý považuje aj výsledok Procházku. "Teraz sa to dá spätne vysvetliť, že jeho úspešné pôsobenie v debatách a vôbec jeho aktivity v tom záverečnom štádiu mu pomohli. Čiže ten výsledok nad 21 percent je naozaj veľmi dobrý a veľmi sľubný do budúcnosti vzhľadom na to, že má politické ambície," dodal Mesežnikov s tým, že jeho politická sila teraz prekračuje potenciál, ktorý majú niektoré etablované strany. "Teraz sa spätne ukazuje, že KDH nevyužilo príležitosť, ktorá sa ponúkala vtedy, keď chcel svoje politické ambície realizovať cez KDH. Ukázalo sa, že toto nebola schodná cesta a dnes v podstate bude silným konkurentom pre KDH v prípade, ak sa rozhodne pre samostatnú politickú kariéru," priblížil Mesežnikov.

Podľa politológov budúcnosť Ľudovej platformy je spečatená. "Ja si myslím, že Ľudová platforma skončila. Ten výsledok Pavla Hrušovského je zlý," povedal Baránek. Podľa Mesežnikova je výsledok Pavla Hrušovského fiaskom, pretože získať niečo cez tri percentá pre spoločného kandidáta troch strán so sumárnou podporou okolo 25 percent je zlé. Pod Hrušovského výsledok sa podľa Baránka podpísalo viacero faktorov. "Jeden z nich, ktorý bol vlastne nezavinený, bola kandidatúra Gyulu Bárdosa. Kým neoznámil kandidatúru, maďarskí voliči mali na prvom mieste Hrušovského, takže on mu reálne zobral tých päť percent. A potom tá nejednotnosť v rámci Ľudovej platformy, rôzne výzvy, ktoré išli aj z SDKÚ, aj to, že podpísali kandidatúru aj iným kandidátom. Bolo tam toho viacej," dodal.

Obaja politológovia očakávali taktiež vyššiu volebnú účasť, a to nad 50 percent. "Je to istá forma nezáujmu o politiku, možno znechutenie z politiky," myslí si Baránek. Upozornil, že ani v predchádzajúcich prezidentských voľbách nebola účasť veľká. Predpokladá však, že v druhom kole príde k urnám viac voličov. "Myslím si, že volebná účasť bola ovplyvnená v tomto prípade negatívne tým, že Smer nedokázal svojich voličov zmobilizovať. Predpokladám, že značná časť voličov Smeru zostala doma," ozrejmil Mesežnikov. Očakáva, že v druhom kole bude silná mobilizačná kampaň. "Robert Fico má potenciál, aby tých ľudí presvedčil," dodal Mesežnikov.