Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Našou prioritou je, aby A. Kiska bol prezidentom, tvrdí P. Frešo

Opozičný poslanec a predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo Foto: TASR/Martin Baumann

Na margo kandidáta Ľudovej platformy Pavla Hrušovského (KDH) povedal, že spolupráca so Smerom sa neodpúšťa.

Bratislava 16. marca (TASR) – Prioritou SDKÚ-DS do druhého kola prezidentských volieb je, aby strana Smer-SD neobsadila všetky najvyššie ústavné funkcie v štáte. Povedal to dnes predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

V ďalšom predvolebnom boji bude jeho strana podporovať Andreja Kisku a vyzval aj ostatné stredopravé strany, aby urobili to isté. Poznamenal, že veľmi slušné výsledky dosiahli aj kandidáti Radoslav Procházka a Milan Kňažko.

"Takmer tri štvrtiny ľudí na Slovensku nechcú odovzdať všetko jednej strane," zhodnotil Frešo. Na margo kandidáta Ľudovej platformy Pavla Hrušovského (KDH) povedal, že spolupráca so Smerom sa neodpúšťa.

"Všetky tie signály o širokých politických vyjednávaniach s Ficom, všetky tie spoločne podané návrhy zákonov skutočne spôsobili, že pán Hrušovský prepadol v týchto voľbách," pokračoval Frešo. Sobotné hlasovanie podľa neho tiež ukázalo, že generačná výmena v stredopravom spektre je nevyhnutá. "Myslím, že každý, kto si pozrie výsledky pána Hrušovského, pána Jána Čarnogurského, si urobí ten istý záver, že bola to generácia, ktorá porazila mečiarizmus, ale ľudia reagujú na ňu tak, že už nemá čo ponúknuť," povedal Frešo.

Frešo je presvedčený, že ak si členovia KDH vo vnútri hnutia vyjasnia dialóg, ktorý vedú so Smerom, ďalšia spolupráca s SDKÚ-DS bude možná. "SDKÚ už nikdy nebude tolerovať spoločné projekty, ako bol napríklad projekt pána Maňku v Banskej Bystrici," poznamenal Frešo s vysvetlením, že išlo o podporu Vladimíra Maňku zo Smeru pred druhým kolom volieb predsedu samosprávneho kraja, ktoré nakoniec vyhral Marian Kotleba. "Rovnako spoločný projekt, ktorý mali v prezidentskej kampani, spoločný ústavný zákon, sa tak isto ukázal ako chybný," dodal. Frešo očakával, že Hrušovský sa v kampani pokúsi osloviť viac stredopravých voličov a nebude spolupracovať so Smerom. Pokiaľ bude KDH spolupracovať so Smerom, Ľudová platforma podľa Freša nemá zmysel. Myslí si, že ten, kto spolupracuje so stranou Roberta Fica, by mal Ľudovú platformu opustiť, pretože tá môže existovať iba ako politická alternatíva voči Smeru.