Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Prezident vrátil NR SR zákon o štátnej cene J. M. Hurbana a A. Dubčeka

Na archívnej snímke prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR - Martin Baumann

Kiska si myslí, že forma cien a ich obsahové zameranie sú totožné ako pri štátnych vyznamenaniach.

Bratislava 3. októbra (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska dnes vrátil Národnej rade (NR) SR na opätovné prerokovanie zákon o štátnej cene Jozefa Miloslava Hurbana a Alexandra Dubčeka. Právnu normu vetoval ako celok.

Kiska si myslí, že forma cien a ich obsahové zameranie sú totožné ako pri štátnych vyznamenaniach. Bez ohľadu na to, že navrhovaný zákon používa pojem "štátna cena", podľa prezidenta to nemení podstatu a účel takejto ceny ako štátneho vyznamenania.

Schválený zákon je preto podľa neho v rozpore s Ústavou SR. "Podľa platného a účinného znenia ústavy môže štátne vyznamenania udeľovať iba prezident SR, prípadne na to môže splnomocniť iný orgán. Bez takéhoto splnomocnenia nemá žiaden iný ústavný orgán — ani predseda parlamentu, ani predseda vlády — ústavou zverenú právomoc udeľovať vyznamenania," uvádza v zdôvodnení vetovania zákona.

Plénum NR SR v septembri odsúhlasilo návrh zákona o zriadení štátnych cien Jozefa Miloslava Hurbana a Alexandra Dubčeka. Návrh pochádzal z dielne poslancov Smeru-SD. Činy a aktivity jednotlivcov alebo kolektívov, ktoré boli mimoriadne prínosné pre rozvoj jednotlivých sfér spoločenského, kultúrneho a ekonomického života na Slovensku majú byť oceňované Štátnou cenou Alexandra Dubčeka.

Štátnu cenu Jozefa Miloslava Hurbana má odovzdávať predseda parlamentu občanom za ich mimoriadne významné zásluhy, výsledky práce alebo pôsobenie v oblasti legislatívy, práva, rozvoja demokracie alebo ústavnosti na Slovensku.

Vláda má cenu udeľovať na návrh poradného orgánu, predseda parlamentu na základe návrhu ústavnoprávneho výboru. Laureáti oboch cien majú získať aj finančnú odmenu vo výške 25-násobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve.

Keďže Kiska vetoval zákon ako celok, poslanci v ňom už nemôžu nič meniť. Buď ho schvália v pôvodnej podobe, alebo plénom neprejde.