Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prezidentka Čaputová sa zúčastní intronizácie nového japonského cisára

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Nový japonský cisár Naruhito sa oficiálne ujal chryzantémového trónu v apríli tohto roku. V krajine sa tak začala nová éra Reiwa, čo znamená poriadok a harmónia.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa zúčastní intronizácie japonského cisára Naruhita, ktorá sa uskutoční v Tokiu 22. októbra. Hlava štátu odcestuje na štvordňovú návštevu Japonska v nedeľu (20. 10.). TASR o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec.

"V pondelok (21. 10.) sa prezidentka stretne s japonským premiérom Šinzóm Abem. Okrem formálneho programu sa prezidentka počas cesty oboznámi aj s rôznymi inovatívnymi projektmi v oblasti životného prostredia," priblížil Strižinec.

Nový japonský cisár Naruhito sa oficiálne ujal chryzantémového trónu v apríli tohto roku. V krajine sa tak začala nová éra Reiwa, čo znamená "poriadok a harmónia". Naruhito sa ujal vládnutia po abdikácii cisára Akihita, svojho otca. V tejto najstaršej monarchii sveta išlo o prvé odstúpenie cisára za viac než 200 rokov. Naruhito je v poradí 126. japonským cisárom.