Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Pri chove holubov je dôležitá starostlivosť a čistota, tvrdí holubár

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Dobrého chovateľa podľa Jána Mlynára z podtatranskej obce Gánovce reprezentujú zdravé jedince a čistý holubník, čo možno dosiahnuť iba dôkladnou starostlivosťou.

Gánovce 22. apríla (TASR) – Chovateľstvu holubov sa na Slovensku v súčasnosti venujú stovky nadšencov. Jedným z nich je Ján Mlynár z podtatranskej obce Gánovce, pre ktorého je starostlivosť o holuby už takmer 50 rokov nielen záľubou, ale aj relaxom. Dobrého chovateľa podľa neho reprezentujú zdravé jedince a čistý holubník, čo možno dosiahnuť iba dôkladnou starostlivosťou.

„K chovateľstvu som mal blízko od detstva. Holubom sme sa začali venovať ako chlapci na dedine, kedysi totiž chcel každý niečo chovať. Každý z nás mal iný druh, ja som začal s vysokoletúňmi,“ spomína holubár. Začiatky boli podľa neho náročné, no stálo to za to.

Neskoršie prešiel na chov poštových holubov, pávikov, košoa, kalifornských holubov či texanov, ktorým sa venuje dodnes. „Texany majú jednu zvláštnu vlastnosť - obidve pohlavia sa dajú rozlíšiť podľa farby operenia. Samce sú skoro biele, samice sú v rôznych farbách. Pohlavie sa dá rozoznať už pri malých holúbätách,“ spresnil.

Bežný deň chovateľa holubov je z časti jednotvárny. Ráno treba skoro vstávať, nakŕmiť ich a vypustiť von, aby si zalietali. „Následne prichádza na rad čistenie holubníka a príprava holubov spojená s preliečením, pretože je veľmi dôležité, aby boli holuby zdravé. Každý z holubov si vyžaduje starostlivosť a o všetky sa treba starať rovnako dôsledne,“ upozorňuje chovateľ.

Asi najvážnejším nedostatkom týkajúcim sa chovu holubov je nevyhovujúci holubník. „V takom holubníku musíte mať napájadlá aj sedačky, aby každý holub mal svoje miesto. S kúpou nových holubov je zakaždým potrebné holubník upraviť alebo ho rozšíriť. Za život som ho rozširoval už nespočetne veľakrát,“ priblížil holubár. Upozornil, že samozrejmosťou má byť aj pravidelné čistenie holubníka. On sám ho čistí každý deň.

Pre tento druh vtáka je dôležitý neustály prísun živín a vitamínov, aby nechorľaveli. Zdravotný stav sa totiž premietne aj na ich výzore. Vizitkou každého dobrého chovateľa je teda krásny holub.

V čase rozmnožovania si holuby vytvárajú podstielku sami. Pred samotným aktom bývajú samce podráždené a hrkútajú viac ako inokedy. „Sami si nanosia podstielku, do ktorej samička znesie vajíčka. Následne sa starajú o mladé. V tejto oblasti im netreba pomáhať. Páriť sa dá väčšinou až v marci po Jozefovi, pretože keby mali vajíčka skôr, pomrzli by,“ dodal s tým, že mladé sa liahnu po 19 až 21 dňoch.

Chovatelia holubov zo Slovenska sa môžu každoročne zapojiť do množstva výstav či súťaží. Porota jedince posudzuje vo viacerých ohľadoch. „Napríklad pri texanoch, ktorých chovu sa momentálne prioritne venujem, posudzujú hlavu, oko, krk, postavu, ale napríklad aj celú stavbu tela holuba,“ vysvetlil dlhoročný chovateľ.

V súčasnosti má holubár spod Tatier 40 kusov texanov, z nich špičkových výstavných je dvadsať kusov. Na súťažiach boli ohodnotené aj 96 bodmi zo 100, čo znamená, že sú jedny z najlepších na Slovensku.

Na svete existuje niekoľko stoviek rôznych plemien týchto vtákov. Ich praotcom je holub skalný, z ktorého vznikli všetky domáce plemená holubov. V minulosti mal holub v rôznych kultúrach svoj mystický význam. V kresťanskej ikonografii je symbol holubice dodnes tradične využívaný na označenie Ducha Svätého.