Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Proces s piťovcami sa začal prečítaním obžaloby

Na úvod dnešného pojednávania hrozilo, že ho budú musieť odročiť.

Pezinok 12. augusta (TASR) – Prečítaním 28-stranovej obžaloby sa začalo dnes hlavné pojednávanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku s údajnými piťovcami. Obžalovaných je 18 mužov z 19 skutkov. Dopustiť sa mali trestných činov ako založenie zločineckej skupiny, vydieranie a drogová trestná činnosť. Na čele údajného gangu stojí podľa obžaloby Juraj O., prezývaný Piťo, ktorého na súd priviezla justičná stráž.

Na úvod dnešného pojednávania hrozilo, že ho budú musieť odročiť. Obhajca obžalovaného Ladislava A. Viktor Križiak je totiž práceneschopný, súdu to oznámil v piatok 9. augusta. Súd síce obžalovanému zabezpečil náhradného obhajcu, avšak ten trval na päťdňovej zákonnej lehote, ktorá mu patrí na prípravu na pojednávanie. Súd nakoniec situáciu vyriešil tak, že Ladislava A. vylúčil na samostatné konanie, aby proces s ostatnými obžalovanými mohol pokračovať.

Augustová etapa pojednávania je vytýčená oddnes do piatka 16. augusta. Podľa plánu by oddnes do stredy mali vypovedať obžalovaní, ďalšie dva dni poškodení. Piťovci sú obžalovaní z 19 skutkov, ktorými sa mali dopustiť trestných činov založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestných činov súvisiacich s nedovolenou výrobou omamných a psychotropných látok a ich následnou distribúciou, zločinu ublíženia na zdraví, vydierania a obmedzovania domovej slobody, ale aj hrubého nátlaku, nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a výtržníctva. Juraja O., prezývaného Piťo, spolu s ďalšími mužmi zadržali v novembri 2011 pri najväčšej policajnej akcii v slovenskej histórii.