Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Procházka chce ako prezident chrániť ľudí pred straníckymi potýčkami

Radoslav Prochádzka Foto: TASR

Podľa Procházku Slovensko už 20 rokov trpí na neustále zákopové vojny a stranícke spory, ktoré ľuďom nič neprinášajú.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Cieľom Radoslava Procházku nie je poraziť v prezidentskom súboji premiéra Roberta Fica, ale urobiť z prezidenta SR inštitúciu, ktorá bude chrániť ľudí pred straníckymi potýčkami. "Mojou motiváciou nie je niekoho porážať a súperiť s ním za každú cenu, ale ochrana verejného záujmu a poskytovanie kompetentnej verejne služby," povedal v dnešnom online rozhovore na portály hnonline.sk s tým, že do boja o Prezidentský palác pôjde na 100 percent.

Podľa Procházku Slovensko už 20 rokov trpí na neustále zákopové vojny a stranícke spory, ktoré ľuďom nič neprinášajú. "Potrebujeme inštitúciu, ktorá bude verejný záujem a občanov ako takých chrániť práve pred straníckymi potýčkami. Ak by som na budúci rok tie voľby vyhral, bol by takou inštitúciou práve prezident republiky," uviedol. V rozhovore prezradil, že plynule hovorí po anglicky a po francúzsky, dohovorí sa aj po nemecky a po rusky a pasívne ovláda poľštinu.

Voličom ponúka skúsenosti s tým, ako štát funguje a čo potrebuje. Poukazuje na to, že v politike nikomu nič nedlží a nenesie si v nej "batožinu dvadsiatich rokov vzájomných podrazov, schválností a morálnych zlyhaní". Myslí si, že ľudia potrebujú práve kombináciu poctivosti a odbornosti vo verejnej službe. "Som presvedčený, že sa pre ňu nájde väčšinový dopyt," poznamenal Procházka.

Podporu má poslanec a zakladateľ združenia Alfa zatiaľ relatívne širokú a pestrú. "Ale okrem tej politickej sa budem usilovať aj o občiansku, tak ako to v 2009 urobila aj Iveta Radičová. Ide mi práve o podporu čo najpestrejšieho spektra občianskych a politických svetonázorov. Samozrejme, v mantineloch vymedzených mojimi vlastnými občianskymi hodnotami," spresnil.

Procházka sa mieni sústrediť výlučne na verejnú službu. Chce presadiť prehľadný právny systém, rovnosť pred zákonom, bezdlhové hospodárenie a morálne aj ekonomicky udržateľný sociálny systém. V súvislosti s EÚ uviedol, že únia rovnako ako Slovensko potrebuje vnútorné vzťahy aj inštitucionálny základ ich fungovania skúsiť znovu oprieť "o niečo ako zdravý rozum". Dlhy, ktoré únia tlačí pred sebou, nie je podľa Procházku možné donekonečna riešiť zvyšovaním daňového a regulačného bremena.