Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Profil kandidáta na post ústavného sudcu Pavla Boroňa

Na snímke kandidát na post ústavného sudcu SR Pavol Boroň. Foto: TASR - Jakub Kotian

Kandidát na post ústavného sudcu JUDr. Pavol Boroň je advokátom a komerčným právnikom.

Bratislava 21. mája (TASR) - Národná rada SR zvolila v utorok 21. mája troch kandidátov na ústavných sudcov, ktorých ponúkne prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi.

TASR prináša profil zvoleného kandidáta Pavla Boroňa.

Kandidát na post ústavného sudcu JUDr. Pavol Boroň je advokátom a komerčným právnikom. Za kandidáta na ústavného sudcu ho navrhol poslanec parlamentu Rastislav Holúbek (Sme rodina - Boris Kollár).

 Pavol Boroň sa narodil 12. februára 1963 v Banskej Bystrici. Po ukončení stredoškolského štúdia na Gymnáziu J. G. Tajovského pokračoval vo vzdelávaní na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Štúdium úspešne ukončil v roku 1986 a štátnu rigoróznu skúšku v študijnom odbore právo na Právnickej fakulte UK absolvoval v roku 1988.

Svoju profesionálnu kariéru začal v štátnej správe, kde v rokoch 1985 - 1990 pracoval na finančnom odbore Obvodného národného výboru (ONV) v Banskej Bystrici v pozícii vedúceho majetkovo-právneho oddelenia. Ďalšie dva roky pôsobil na banskobystrickom Obvodnom úrade ako právnik špecialista. Poslancom NR SR za KDH bol v rokoch 1990 - 1992. V tom čase sa už aktívne zapájal do činnosti Matice slovenskej. Za jej prvého podpredsedu bol zvolený v roku 1992.

V ďalších rokoch pokračoval v práci pre bankový sektor. Poradcom viceguvernéra Štátnej banky česko-slovenskej bol v rokoch 1992 - 1993. V Národnej banke Slovenska (NBS) v Bratislave vykonával v období rokov 1993 - 1999 funkciu riaditeľa legislatívneho a právneho odboru. Členom Predstavenstva a.s. Neografia sa stal v roku 1993 - 1996. V štátnom podniku Mincovňa Kremnica bol Členom Dozornej rady za NBS.

Členom Legislatívnej rady vlády SR bol období rokov 1995 - 1999.

Pavol Boroň je zapísaný v Komore komerčných právnikov a v Slovenskej advokátskej komore.

Odborník s 33-ročnou právnickou praxou a odbornými skúsenosťami v súčasnosti zastáva funkciu predsedu miestneho odboru Matice slovenskej v Banskej Bystrici.

Pavol Boroň ovláda anglický a ruský jazyk.

Počas voľby 3. apríla sa podarilo zvoliť šiestich kandidátov na posty ústavných sudcov, 4. apríla k nim pribudli ďalší dvaja. Z ôsmich zvolených kandidátov vymenoval prezident Andrej Kiska troch nových sudcov. Ivana Fiačana vymenoval za nového predsedu ÚS SR, Ľuboša Szigetiho za podpredsedu ÚS SR a Petra Molnára za sudcu. Do plného počtu trinástich ústavných sudcov ich stále chýbalo šesť.