Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Prokurátori navrhujú za svojho šéfa Jaromíra Čižnára

Budova Generálnej prokuratúry Foto: TASR/Michal Svítok

" Inú alternatívu zatiaľ nemáme," povedal šéf Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady SR Róbert Madej.

Bratislava 14. januára (TASR) - Rada prokurátorov SR odporučila Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady SR za kandidáta na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý je krajským prokurátorom v Bratislave. TASR to potvrdil šéf výboru Róbert Madej zo Smeru-SD.

Podľa neho sa na tom zhodli všetci prítomní členovia rady, pričom vychádzali zo stanovísk jednotlivých prokurátorských rád. Či bude tento návrh Smer-SD akceptovať, zatiaľ Madej nepovedal s tým, že najskôr v utorok (15.1.) alebo ďalší deň osloví Čižnára, či je ochotný kandidovať. "Inú alternatívu zatiaľ nemáme," povedal Madej.

Člen vedenia Smeru-SD Vladimír Faič predpokladá, že odporúčanie Rady prokurátorov bude "dobrým námetom" pri výbere vhodného kandidáta. Definitívne meno by podľa neho malo padnúť na rokovaniach v rámci strany počas tohto týždňa. "Možno, že veľa napovie jedno zajtrajšie (15.1.) rokovanie. Podľa môjho osobného názoru dá klub jedného kandidáta," podotkol.

Premiér Robert Fico už avizoval, že Smer-SD bude podporovať len takého kandidáta, ktorý bude mať podporu samotnej prokuratúry. Rada prokurátorov je orgánom prokurátorskej samosprávy, ktorá združuje predsedov deviatich prokurátorských rád.

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) určil, že kandidátov do novej voľby treba oznámiť do 18. januára. Vyhlásil to po tom, čo prezident Ivan Gašparovič rozhodol, že Jozefa Čentéša, kandidáta zvoleného parlamentom počas minulého volebného obdobia, pre pochybnosti nevymenuje za generálneho prokurátora.