Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

PVV: Vláda chce kontrolovať aj polovojenské skupiny

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Vláda sľubuje aj okamžité upokojenie situácie v polícii.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Vláda chce posilniť odolnosť štátu a jeho občanov voči hybridnému pôsobeniu, kontrolovať polovojenské skupiny aj preveriť pripravenosť civilnej ochrany a krízového manažmentu. Za jednu z hlavných výziev v blízkej budúcnosti považuje masovú migráciu občanov mnohých štátov Ázie a Afriky do Európy. Pokračovať chce v humanitárnej podpore Ukrajine, ale aj jej občanom na území Slovenska. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády (PVV).

"Ministerstvo pripraví nový koncept riadenia núdzových situácií, ktorý bude pokrývať nielen celý cyklus od riadenia rizík, riadenia kríz a sanáciu a obnovu, ale aj integrované zapojenie všetkých potrebných zložiek štátu, samospráv a komunít v jednotlivých regiónoch," deklarovala vláda.

Vláda sľubuje aj okamžité upokojenie situácie v polícii. Prvoradou prioritou pre nasledujúce obdobie bude podľa dokumentu dôkladná ochrana hraníc SR bez ohľadu na náklady. Vzniknúť má nová koncepcia ochrany domáceho kyberpriestoru.

Zámerom je audit fungovania policajnej inšpekcie a iných foriem kontroly kvality práce Policajného zboru a iných bezpečnostných zložiek. Časť prostriedkov z plánu obnovy vyčlenených pre rezort chcú zachrániť a účelne využiť.

Vláda chce požadovať rázny postup celej Európskej únie proti nelegálnej migrácii. Odmietať bude akúkoľvek snahu vnútiť Slovenskej republike kvóty na prijímanie migrantov.



Z hľadiska domácej bezpečnosti sa má v polícii posilniť princíp "komunitnej bezpečnosti". Problémové lokality posilnia civilní intervenční pracovníci. Vzniknúť má aj informačný systém polície pre verejnosť, ktorý bude prehľadne ukazovať štatistiky kriminality aj ďalšie údaje relevantné pre bezpečnosť. Ambíciou je tiež zvýšiť bezpečnosť na cestách.

Vláda avizuje aj návrh modernizácie a aktualizácie platových taríf a kariérneho systému i väčšiu materiálnu istotu a pocit ocenenia za svoju službu pre policajtov. Okruh pôsobnosti Národnej kriminálnej agentúry sa má upraviť, aby mohla byť nasadzovaná aj na komplikované prípady, alebo také, kde komplikácie pri vyšetrovaní môžu vznikať pre miestne väzby.

Pripraviť sa má plán posilňovania niektorých prvkov brannej uvedomelosti a branných zručností dospelých aj mládeže.

Hasičom sľubuje vláda modernizáciu vybavenia aj zabezpečenie adekvátneho počtu príslušníkov. Prehlbovať chce i spoluprácu s dobrovoľnými hasičmi. Materiálne sa má posilniť Letecký útvar Ministerstva vnútra SR.

V dlhodobom horizonte chce ministerstvo zabezpečiť ďalší rozvoj Akadémie Policajného zboru. Zváži sa aj nový systém záloh pre bezpečnostné sily. Vzniknúť má aj aktivita pre mládež, školskí kadeti, ktorí sa majú vzdelávať vo zvládaní mimoriadnych situácií a zároveň udržiavať v primeranej fyzickej a psychickej kondícii. Ministerstvo chce tiež zabezpečiť kontinuálnu podporu rozvoja športu a športovej infraštruktúry vo svojej pôsobnosti.