Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

R. Fico hrá nechutnú hru, povedal R. Sulík o voľbe šéfa NKÚ

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Richard Sulík pripomenul Robertovi Ficov nedávny sľub, že NKÚ bude patriť opozícii a že Smer-SD podporí kandidáta, na ktorom sa zhodnú všetky opozičné strany.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) hrá v prípade voľby šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) nechutnú hru, ktorá môže viesť k tomu, že do funkcie nebude žiadny opozičný kandidát nikdy zvolený. Upozornil na to dnes v parlamente predseda SaS Richard Sulík, ktorý sa vo štvrtok (13.9.) stretol kvôli voľbe šéfa NKÚ s predsedom vlády.

Sulík pripomenul Ficov nedávny sľub, že NKÚ bude patriť opozícii a že Smer-SD podporí kandidáta, na ktorom sa zhodnú všetky opozičné strany. Tie predložili bývalého poslanca SaS Kamila Krnáča, ktorý ani pri prvej voľbe neprešiel. Okrem Smeru-SD ho nepodporili aj niektorí opoziční poslanci. Opozičné strany tvrdili, že dohodu o podpore dodržali.

Opozícia naďalej trvá na Krnáčovi ako na svojom spoločnom kandidátovi. Podľa Sulíka Fico Krnáča odmieta a preto nikto zvolený nebude. "Robert Fico sa včera (štvrtok 13.9.) jasne vyjadril, že Kamila Krnáča voliť nebudú a že máme navrhnúť nového kandidáta," uviedol Sulík. Fico podľa neho dôvod odmietnutia Krnáča nepovedal.



"Je to nechutná hra Roberta Fica. S odôvodnením typu 'tohto nezvolíme, ale nepovieme prečo', môžu v podstate odmietnuť akéhokoľvek ďalšieho kandidáta," vyhlásil Sulík. Zdôraznil, že "NKÚ je kľúčová inštitúcia a je o to dôležitejšie, keď dnes ovláda Slovensko jedna strana, aby NKÚ viedol človek bez najmenších morálnych a odborných pochybností".

Podľa Sulíka je takýmto človekom práve Krnáč. Šéf liberálov sa nazdáva, že Smer-SD odmieta Krnáča preto, že nechce, aby mu niekto čestný pozeral na prsty. "Vnímame to ako nechutnú hru na to, aby Fico zamedzil tomu, že NKÚ bude viesť človek bez akýchkoľvek morálnych a odborných pochybností," povedal Sulík.

Zopakoval, že Krnáč má naďalej podporu SaS a celej ostatnej opozície a kým Fico neoznámi relevantný dôvod na jeho odmietnutie, nie je dôvod stiahnuť jeho kandidatúru. Sulík si uvedomuje, že bez podpory Smeru-SD ale Krnáč neuspeje. "Matematika nepustí. Bez hlasov Smeru logicky nikdy žiadny kandidát zvolený nebude," povedal. Ficovi Sulík v súvislosti s jeho sľubom odkázal, že "má poslednú šancu ukázať, že jeho slovo má nejakú hodnotu". Poslanci majú šéfa NKÚ voliť 18. septembra.

"Stanovisko premiéra k otázke voľby predsedu NKÚ ostáva nemenné. Tento post patrí opozícii; prvé kolo voľby ukázalo, že pán Kamil Krnáč nie je spoločným kandidátom opozície na túto funkciu," povedala vo štvrtok po rokovaní Richarda Sulíka a Juraja Miškova (obaja SaS) s Robertom Ficom a Pavlom Paškom (obaja Smer-SD) hovorkyňa premiéra Beatrice Hudáková.