Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

REAKCIE POLITIKOV na odchod Štefana Nosáľa

Na archívnej snímke Štefan Nosáľ, choreograf a umelecký vedúci súboru Lúčnica, ďakuje deťom z detských folklórnych súborov a ich tanečným pedagógom v závere programu Lúčnica a jej deti. Foto: TASR/Vladimír Benko

Dlhoročný umelecký vedúci súboru Lúčnica a profesor Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave Štefan Nosáľ zomrel v sobotu (22.7.) večer vo veku 90 rokov.

Bratislava 23. júla (TASR) - Na úmrtie Štefana Nosáľa reagovali prezident Andrej Kiska, predseda NR SR Andrej Danko, premiér Robert Fico, minister kultúry Marek Maďarič, ako aj ďalší predstavitelia slovenskej politickej scény.
Prezident SR Andrej Kiska
Foto: TASR/Štefan Puškáš

A. KISKA: Š. Nosáľ spravil z folklóru dôležitú a medzinárodne uznávanú značku SR

Štefan Nosáľ spravil z folklóru dôležitú značku našej krajiny, ktorú právom obdivujú aj v zahraničí. Prezident SR Andrej Kiska to zdôraznil vo vyjadrení, ktorým vzdal hold zosnulému profesorovi, dlhoročnému umeleckému vedúcemu známeho folklórneho súboru.

Kiska na sociálnej sieti zároveň pripomenul, že s Lúčnicou bude meno i dielo Štefana Nosáľa navždy späté. "Česť jeho pamiatke a chvála tomu, čo dokázal," dodal Kiska.

Predseda NR SR: Slovenská kultúra stratila vzácneho človeka

Slovenský folklór a slovenská kultúra stratila vzácneho človeka. V súvislosti s informáciou o úmrtí profesora Štefana Nosáľa to uviedol predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

Andrej Danko, archívna snímka.
Foto: TASR/Jakub Kotian


"Odchod zakladateľa, umeleckého vedúceho a choreografa Lúčnice, tanečníka, režiséra a pedagóga prof. Štefana Nosáľa je smutným momentom," napísal na svojom profile na sociálnej sieti predseda parlamentu.

Vyhlásenie SNS Slovenský folklór a kultúra prišli o budovateľa národného umenia, zakladateľa slávneho folklórneho súboru Lúčnica. Inšpiratívny a veľkodušne zmýšľajúci prof. Ing. Štefan Nosáľ nás síce opustil, ale jeho duša bude bdieť i naďalej nad baletom a ľudovým tancom všade po svete. Vyštudovaný stavebný inžinier a choreograf sa po vysokoškolských štúdiách venoval pedagogickej činnosti na VŠMU. Neskôr ako profesor špecifikoval choreografiu ľudového tanca. Nielen učil a tancoval, dokonca i režíroval svoje úžasné diela. Veľká česť jeho celoživotnej práci. S úctou spomíname.


R. FICO: Odišla nezabudnuteľná postava slovenského folklóru

Odišla nezabudnuteľná postava slovenského folklóru s obrovským osobným prínosom. Tak na úmrtie umeleckého vedúceho a choreografa Lúčnice - profesora Štefana Nosáľa zareagoval predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

Vo svojom vyhlásení premiér zdôraznil, že "je tak málo originálnych príspevkov k nášmu kultúrnemu bohatstvu ako Lúčnica a tak málo ľudí zapálených pre svoje životné poslanie, ako bol šéf Lúčnice Štefan Nosáľ".

Na archívnej snímke predseda vlády SR Robert Fico.
Foto: TASR/Martin Baumann




"Pán profesor, nech Vám je slovenská zem ľahká!" adresoval slová legende slovenského umenia premiér na záver svojho vyhlásenia.

M. MAĎARIČ: Š. Nosáľ sa svojím dielom hlboko dotýkal a dotýka našej duše

Osobnosť profesora Štefana Nosáľa charakterizoval podľa ministra kultúry SR Mareka Maďariča (Smer-SD) výnimočný talent, ktorého súčasťou bola usilovnosť, pokora a múdrosť. "Aj preto bol vo svojej práci a živote taký nespochybniteľný, všetkými prijímaný a obdivovaný," uviedol minister v reakcii na smutnú správu o profesorovom úmrtí.

Maďarič zdôraznil, že Nosáľ sa svojím dielom hlboko dotýkal a stále dotýka našej duše. "Bol a ostane mostom medzi autentickým folklórom, ako zdrojom našej identity a jeho špičkovým umeleckým stvárnením, ktoré nám odovzdával prostredníctvom svojich diel a súboru Lúčnica," zdôraznil minister.

Na archívnej snímke minister kultúry SR Marek Maďarič (Smer-SD).
Foto: TASR - Jakub Kotian


Dlhoročný umelecký vedúci súboru Lúčnica a profesor Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave Štefan Nosáľ zomrel v sobotu (22.7.) večer vo veku 90 rokov. Informáciu pre TASR potvrdili predstavitelia umeleckého súboru Lúčnica. Oficiálne sa k udalosti vyjadria zástupcovia umeleckého telesa v najbližších hodinách. Termín a miesto poslednej rozlúčky s profesorom Nosáľom ešte nie sú známe.

Predstavitelia politických strán

"R.I.P. Štefan Nosáľ. Ak môžeme byť na niečo naozaj hrdí, tak je to Lúčnica, ktorá vyzdvihuje naše kultúrne tradície a pod vedením pána profesora dokázala ostať aktuálna dodnes. S pánom Nosáľom som mal tú česť spolupracovať počas mojej práce v komerčnej sfére a mám na to nádherné spomienky. Odišiel veľký človek, ktorého nikto nenahradí," uviedol na sociálnej sieti Juraj Droba (SaS).

Na archívnej snímke poslanec Juraj Droba (SaS) so synom .
Foto: TASR - Andrej Galica


"Majster ŠTEFAN NOSÁĽ, nestor slovenského folklóru, tvorivá a výnimočná osobnosť našej kultúry, už nie je medzi nami. S vďakou a s úctou budeme spomínať na jeho dielo. Nech inšpiruje aj novú, mladú generáciu v jeho rozvoji! R. I. P.," reagoval expredseda KDH, aktuálne vyslanec EÚ pre náboženskú slobodu vo svete Ján Figeľ.

Ján Figeľ
Foto: TASR/Michal Svítok