Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. Fico: Parlament nezvolí žiadneho kandidáta na ústavného sudcu

Robert Fico, archívna snímka. Foto: TASR - František Iván

Dohoda na Koaličnej rade je, že nebudeme voliť, reagoval Fico s tým, že o tom hovoril aj s Dankom.

Bratislava 18. júna (TASR) - Parlament na svojej štvrtkovej (20. 6.) schôdzi nezvolí žiadneho ďalšieho kandidáta na sudcu Ústavného súdu SR. Očakáva to predseda Smeru-SD Robert Fico. "Bude voľba, ale podľa môjho názoru nebude nikto zvolený," povedal v utorok novinárom.

Fico už po pondelkovej (17. 6.) Koaličnej rade avizoval, že pokiaľ prezidentka Zuzana Čaputová nevymenuje z doteraz zvolených kandidátov na sudcov ÚS SR troch, nie je dôvod voliť. Argumentuje to rizikom diskriminačných žalôb. Fico tvrdí, že dohoda v koalícii znie, že nebudú voliť nikoho.

Prezidentka Čaputová v utorok vyhlásila, že vymenuje ústavných sudcov po tom, čo jej Národná rada SR dodá ďalších šiestich chýbajúcich kandidátov. Hovorila o tom po prijatí predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) v prezidentskom paláci. Danko potvrdil, že chce voliť šiestich kandidátov, k racionálnemu prístupu vyzval aj koaličných partnerov.

"Dohoda na Koaličnej rade je, že nebudeme voliť," reagoval Fico s tým, že o tom hovoril aj s Dankom. Poslanec za SNS Anton Hrnko však avizoval, že národniari voliť budú a neodovzdajú prázdne hlasovacie lístky.

Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mal prezident SR vymenovať deviatich sudcov. Plný počet kandidátov sa nepodaril dosiaľ zvoliť. Nateraz parlament spolu vybral 12 kandidátov, do plného počtu 18 chýbajú ešte šiesti. Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde SR je tak v súčasnosti sedem z trinástich sudcov.