Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R. Fico so zrušením trestnoprávnej imunity problém nemá

Foto: TASR/Štefan Puškáš

"Sú tu však dva okamihy, ktoré by som nechal na posudzovanie Národnej rady - pri zadržaní a vzatí do väzby poslanca," povedal Fico.

Bratislava 13. marca (TASR) - Predseda Smeru-SD Robert Fico nevidí dôvod, prečo by mali mať poslanci Národnej rady SR takú výhodu, že by na ich trestné stíhanie bol potrebný súhlas parlamentu. S predložením návrhu na zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov Smer problém nemá. Povedal to v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Sme.

"Sú tu však dva okamihy, ktoré by som nechal na posudzovanie Národnej rady - pri zadržaní a vzatí do väzby poslanca," povedal Fico. O ústavných zákonoch, o parlamente a rozdelení postov v ňom chce hovoriť už vo štvrtok (15.3.) s tými politickými subjektmi, ktoré budú v Národnej rade SR pôsobiť v opozícii. "To je vážna ústavnoprávna vec a sme na ňu pripravení. Treba o nej s opozíciou hovoriť a spýtať sa: dáme to do programového vyhlásenia vlády?" povedal pre denník Fico.

Na otázku, či chce pokračovať v reforme justície, ktorú začala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS), Fico odpovedal, že k jej pôsobeniu nie je vhodné sa vracať, politizácia súdov nadobudla veľkých rozsah. Či nový minister spravodlivosti stiahne návrhy na disciplinárne konanie proti predsedovi Najvyššieho súdu SR Štefanovi Harabinovi, Fico odpovedal, že to je otázka pre Ústavný súd SR. "To nie je také jednoduché. Ak hovoríme o návrhoch, ktoré sú na Ústavnom súde, neviem, či už nimi nedisponuje výlučne Ústavný súd a či ich je možné stiahnuť," povedal šéf Smeru-SD.

"Čakáme na rozhodnutie Ústavného súdu. Musí sa predovšetkým potvrdiť, či prezident má právo alebo povinnosť vymenovať zvoleného kandidáta. My považujeme pána Čentéša za politického nominanta," odpovedal Fico na otázku, ako sa vyrieši situácia na Generálnej prokuratúre SR. Ak by súd rozhodol, že prezident Ivan Gašparovič nemusí vymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora, ďalšie nominácie na tento post chce Fico konzultovať s hlavou štátu. "O každom kandidátovi, ktorého budeme navrhovať, budeme predtým hovoriť s prezidentom, či je, alebo nie je pripravený ho vymenovať," povedal.