Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Robert Fico: Splnil sa mi sen; sme pripravení hovoriť o koalícii

Predseda SMERu-SD Robert Fico počas tlačovej konferencie v skorých ranných hodinách v centrále strany 11. marca 2012 v Bratislave.Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda Smer-SD mal tajný sen - získať milión voličov, čo sa strane podľa neho nepochybne podarilo.

Bratislava 11. marca (TASR) - Strana Smer-SD je pripravená hovoriť o koaličnej spolupráci so stranami, ktoré prekročili brány parlamentu. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder Smeru-SD Robert Fico, ktorého strana získala v predčasných parlamentných voľbách v snemovni jasnú väčšinu a viac ako milión voličských hlasov. Počas príchodu Fica na tlačovku ho búrlivým potleskom privítali straníci.

"Napriek tomu, že výsledok nám zabezpečuje väčšinu, pristúpime ku krokom, ktoré sme avizovali. Bude dôležité zvolať okrúhly stôl parlamentných strán. Treba hovoriť o tom, ako sa budeme správať k európskym výzvam, boli by sme radi, keby aj opozičné strany prejavovali tento rozmer," povedal Fico. Smer-SD chce hovoriť aj o tom, či je nevyhnutné prijímať niektoré ústavné zákony. "Nechceme si dať do programu ústavné zákony bez konzultácie s opozíciou," vysvetlil.


Tu bude player
Pripravení na koaličnú spoluprácu"Chceme stranám ponúknuť našu predstavu o vládnom programe. Ak bude niektorá strana pripravená spolupracovať, my sme pripravení hovoriť o koaličnej spolupráci. Sme si vedomí, že nás dopredu odmietali, no my túto ambíciu stále máme," konštatoval.

Fico zároveň garantoval, že pri okrúhlom stole sa bude hovoriť aj o pomeroch v parlamentnom živote. "Smer rešpektuje úlohu opozície a v tomto sa budeme správať európsky a štandardne," uistil.


Zlý stav verejných financií

Na otázku, čo Smer-SD urobí ako prvé, odvetil, že verejné financie sú v zlom stave, preto prvé rozhodnutia musia ísť na stabilizáciu orgánov na daňových úradoch. "Ďalej treba prijať rozhodnutia, ktoré zagarantujú, že deficit nebude v roku 2012 vyšší, než bol plánovaný," avizoval.

Smer podľa jeho slov môže plne realizovať svoj program. "Program sociálneho štátu ozdravovania verejných financií nie na úkor ľudí so strednými a nízkymi príjmami. Bude to program aj európsky orientovaný. EÚ sa určite môže oprieť o Smer, lebo si uvedomujeme, že Slovensko žije a chce žiť v Európe a chce zachovanie eurozóny, pokoj v tomto priestore," podotkol.


Program strany

Fico priznal, že volebný výsledok jeho stranu veľmi príjemne prekvapil. "Ja som mal tajný sen, a to milión voličov, čo sa nám podarilo. Získané mandáty a percentá potvrdzujú, že Smer so svojím programom na Slovensku uspel," vyhlásil s tým, že v Smere-SD vedia, aké sú očakávania a "my sme pripravení ich naplniť".

Na personálne otázky vo vláde si chce Fico nechať čas. "Potrebujeme sa vyspať, od pondelka sa začne tvrdá práca," avizoval. Šéf Smeru, ktorý je známy nie najlepšími vzťahmi s médiami, dnes novinárom poďakoval, že v centrále jeho strany boli. "Verím, že boli vytvorené dobré podmienky na vašu prácu. Chcem zagarantovať, že Smer chce byť mediálne otvorená strana," dodal.