Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. Raši: Vízia rozvoja SR do roku 2030 by nemala podliehať zmenám vlád

Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši počas brígingu s novinármi. Foto: TASR/Martin Baumann

Ciele a odporúčania dokumentu Slovensko v roku 2030 boli rozdelené do štyroch rozvojových programov.

Bratislava 23. septembra (TASR) – Vízia a stratégia Slovenska do roku 2030 bola pripravovaná zástupcami jednotlivých rezortov, ale aj desiatkami expertov z rôznych častí spoločnosti. Súčasne sa konali aj diskusie v jednotlivých regiónoch. Na pondelkovom brífingu počas Národného konventu k Vízii a stratégii rozvoja Slovenska do roku 2030 to uviedol podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD). Zdôraznil, že je dôležité, aby dokument nebol spochybňovaný žiadnou z vlád, ktorej sa to v budúcnosti dotkne.

"Celý tento dokument, nenájdete v ňom nič, čo sa týka politiky, alebo nejakého politického názoru alebo vnímania. Naozaj, tento dokument bol pripravovaný expertne a so zapojením širokých vrstiev a všetkých vrstiev spoločnosti," vyhlásil, pričom vízia sa má dotknúť štyroch vlád. Ako dodal, pripravuje sa aj prezentácia tohto projektu na pôde Národnej rady SR, kde budú pozvaní všetci poslanci, aby sa k tomu vyjadrili. "Aby sme sa vyhli akejkoľvek zámienke k tomu, aby niekto pod rúškom iného politického názoru túto víziu a stratégiu zmietol," skonštatoval Raši.

Ciele a odporúčania dokumentu Slovensko v roku 2030 boli rozdelené do štyroch rozvojových programov. Ide o prírodné zdroje, ľudské zdroje a kultúrny potenciál, druhým programom je inovačné a udržateľné hospodárstvo, tretím je dobré zdravie a kvalitný život pre všetkých a štvrtým viacúrovňové riadenie bližšie k občanom.



Na tvorbe stratégie spolupracovalo okrem iných aj ministerstvo hospodárstva. "My sme momentálne v štádiu, že čelíme rôznym globálnym výzvam, či už z hľadiska migrácie, či už z hľadiska demografie, či už z hľadiska klimatických zmien," priblížil minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) s tým, že zmeny vníma aj v oblasti priemyslu. Spomenul automatizáciu, robotizáciu či priemysel 4.0, ktoré sú zohľadnené aj v dokumente.



Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) poznamenal, že samotná vízia nehovorí o tom, ako bude financovaná. "Naznačuje, že to bude viaczdrojové financovanie. Ja sa za toto, samozrejme, tiež prihováram. Je dôležité aktivizovať zdroje nielen štátne a eurofondy, takisto samospráv a urobiť, ja by som to tak nazval, taký malý slovenský 'Junckerov plán'," uviedol.