Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Radíme: Lieky treba skladovať pri správnej teplote

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Lieky, vyžadujúce skladovanie v chladničke, ako napríklad inzulíny, vakcíny či viaceré detské sirupy treba dopraviť z lekárne domov čo najskôr, ideálne v termotaške.

Bratislava 21. júna (TASR) - Počas leta netreba zabúdať na správne skladovanie liekov, pripomínajú lekárnici. Pre zachovanie účinnosti a bezpečnosti liečby je veľmi dôležité, aby lieky boli skladované pri správnej teplote, upozornila Slovenská lekárnická komora (SLeK) na sociálnej sieti. O správnom skladovaní sa odporúča poradiť s lekárnikom pri výbere lieku.

Radí nenechávať žiadne lieky napríklad v aute, na priamom slnku, v priestoroch s vyššou teplotou a vlhkosťou ako kuchyňa či kúpeľňa. Lieky, vyžadujúce skladovanie v chladničke, ako napríklad inzulíny, vakcíny či viaceré detské sirupy treba dopraviť z lekárne domov čo najskôr, ideálne v termotaške. Napríklad čapíky sa podľa lekárnikov topia už pri teplotách nad 30 stupňov Celzia.

SLeK upozornila, že mnohé lieky sú náchylné na vzdušnú vlhkosť. "Preto tablety v lete vyberajte z originálneho obalu až tesne pred použitím a pri rozdelení tablety zvyšok po oddelení riadne zabaľte," uviedla komora.

Ozrejmila, že aj lokálne lieky - masti, krémy, roztoky, môžu pri nesprávnom skladovaní už po krátkom čase úplne stratiť svoje technologické vlastnosti. Lieky v tlakových obaloch, ako niektoré inhalátory, môžu zase pri vysokom zahriatí podľa lekárnikov spôsobiť poranenie.

Pripomenuli tiež, že mnohé lieky spôsobujú zvýšenie citlivosti na slnečné žiarenie, čo môže poškodiť zdravie pacienta.