Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

RAFAJ: Výsledky paralelného sčítania hlasov by sme mali mať dnes

Podpredseda SNS Rafael RafajFoto: TASR

"Zatiaľ máme len čiastkové informácie z okrskov. Napríklad v jednom okrsku v Žiline zo 700 hlasujúcich bolo 305 Smer, 99 Matovič a 66 SNS," povedal Rafaj

Bratislava 10. marca (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) realizuje avizované paralelné sčítanie hlasov, výsledky by mali byť známe dnes v priebehu dňa. V centrále SNS to uviedol podpredseda strany Rafael Rafaj.

Hovorkyňa SNS Jana Benková toto vyjadrenie spresnila slovami, že výsledky paralelného sčítania hlasov by strana mala mať k dispozícii v priebehu dnešného dňa alebo v pondelok 12. marca. SNS už pred voľbami avizovala, že chce mať v každej volebnej miestnosti svojho zástupcu a paralelne s Ústrednou volebnou komisiou zrátať hlasy z jednotlivých okrskov.

"Zatiaľ máme len čiastkové informácie z okrskov. Napríklad v jednom okrsku v Žiline zo 700 hlasujúcich bolo 305 Smer, 99 Matovič a 66 SNS," povedal Rafaj s tým, že v tomto okrsku SNS skončila ako tretia najúspešnejšia. "Je to ako na hojdačke, raz je to nad päť percent, raz pod päť. Dúfam, že sa krivka zastaví na tej správnej strane," komentoval Rafaj meniace sa informácie o volebnom výsledku SNS.

Tu bude player


Víťazom parlamentných volieb sa podľa exit pollu, ktorý pre televíziu Markíza pripravila agentúra MVK, stala strana Smer-SD so ziskom 37,3 percenta hlasov. Na druhom mieste skončilo KDH s 10,8 percenta, prvú trojku uzatvárajú OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti so 7,6 percenta. Do parlamentu by sa podľa tohto prieskumu dostali aj SDKÚ-DS (7,5 percenta), Most-Híd (6,8 percenta), Sloboda a Solidarita (5,9 percenta) a SMK (5,1 percenta). SNS by získala 4,8 percenta hlasov.

Ak by voľby dopadli takto, Smer-SD by v Národnej rade SR obsadil 69 kresiel, KDH 20 mandátov, OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti a SDKÚ-DS zhodne 14 kresiel. Most-Híd by získal 13 kresiel, SaS 11 a SMK 9 mandátov.

Exit poll je považovaný za najpresnejší odhad volebných výsledkov. Ide o prieskum uskutočnený na voličoch, ktorí práve odovzdali svoj hlas.


Rafaj zo SNS je optimista, verí, že SNS prelezie




Napriek výsledkom exit pollu, prieskumu, ktorý pre televíziu Markíza pripravila agentúra MVK, podpredseda SNS Rafael Rafaj stále verí, že jeho strana prekročí päťpercentný prah pre vstup do parlamentu. "Som optimista," reagoval dnes Rafaj na informácie, podľa ktorých jeho strana dosiahla v prieskume len 4,8 percenta.

"Rešpektujem predbežný prieskum, ale nepreceňujme ho. Stále je tam možná štatistická odchýlka. Vieme, že veľa našich voličov sa nepriznáva alebo nerada odpovedá pre agentúry," vyhlásil Rafaj. "Pri takomto výsledku tesne na hranici som presvedčený, že relevantné výsledky z Ústrednej volebnej komisie posunú SNS do parlamentu," zdôraznil.

Ak by prieskum zodpovedal realite, vytváral by podľa Rafaja smutný obraz o slovenskej spoločnosti. "Keď som predbežne videl, že by mohli byť v parlamente zastúpené všetky Gorily, Sasanky a dve maďarské strany, tak nepoznám výsledok takejto rovnice," uzavrel Rafaj.

Víťazom dnešných parlamentných volieb sa podľa exit pollu, ktorý pre televíziu Markíza pripravila agentúra MVK, stala strana Smer-SD so ziskom 37,3 percenta hlasov. Na druhom mieste skončilo KDH s 10,8 percenta, prvú trojku uzatvárajú OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti so 7,6 percenta. Do parlamentu by sa podľa tohto prieskumu dostali aj SDKÚ-DS (7,5 percenta), Most-Híd (6,8 percenta), Sloboda a Solidarita (5,9 percenta) a SMK (5,1 percenta). SNS by podľa tohto prieskumu získala 4,8 percenta hlasov.

Ak by voľby dopadli takto, Smer-SD by v Národnej rade (NR) SR obsadil 69 kresiel, KDH 20 mandátov, OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti a SDKÚ-DS zhodne 14 kresiel. Most-Híd by získal 13 kresiel, SaS 11 a SMK 9 mandátov.

Exit poll je považovaný za najpresnejší odhad volebných výsledkov. Ide o prieskum uskutočnený na voličoch, ktorí práve odovzdali svoj hlas.