Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Raši: Smer-SD by mohol Lajčáka presvedčiť na prezidentskú kandidatúru

Na snímke vľavo podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši a predseda 72. Valného zhromaždenia OSN a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák v rozhovore s médiami v New Yorku 16. júla 2018. Foto: TASR/Viera Kulichová

Lajčák opakuje, že je spokojný tam, kde je a vidí sa aj naďalej v zahraničnej politike.

New York/Bratislava 22. júla (TASR) - Podpredseda vlády a Smeru-SD Richard Raši stále verí, že by sociálni demokrati mohli presvedčiť šéfa 72. Valného zhromaždenia Organizácie spojených národov (OSN) a ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, aby sa v budúcoročných prezidentských voľbách uchádzal o palác.

Raši sa tiež počas svojej návštevy OSN snažil Lajčákovi povedať, že lepšieho kandidáta si nevie predstaviť. Lajčák opakuje, že je spokojný tam, kde je a vidí sa aj naďalej v zahraničnej politike.

"Miro Lajčák je z môjho pohľadu výnimočný človek. Keby sa ho podarilo presvedčiť, aby sa na tento ťažký boj dal, v prípade úspechu by bol takým reprezentantom Slovenska na najvyššej medzinárodnej úrovni, akého Slovensko ešte asi nikdy nemalo. Z hľadiska prezentácie SR na medzinárodnej úrovni silnejšieho kandidáta v súčasnosti nemáme,"
povedal pre TASR Raši.



Pripomína, že Lajčák je profesionálny diplomat a ako prvý Slovák vedie VZ OSN. "Na chodbách OSN ho veľmi chvália, je to schopný diplomat aj manažér," doplnil Raši, podľa ktorého má byť prezident aj človekom, ktorý je uznávaný pre svoj rozhľad, diplomatickú kariéru. "Prezident má nenahraditeľnú funkciu v medzinárodnom meradle a z tohto pohľadu je Miro pre mňa jednotka," uviedol Raši, ktorý fandí všetkým, "aby sme sa pokúsili Mira presvedčiť".

"Mám úctu a rešpekt k úradu prezidenta SR a neskrývam, že je množstvo ľudí, ktorí ma oslovujú a nejakým spôsobom vyjadrujú svoje prianie, že by ma radi videli v tej funkcii. Ale ja sa vidím v zahraničnej politike. Necítim silnejší spoločenský dopyt po mojej osobe," povedal pre TASR Lajčák. Záujem o prezidentský palác už prejavilo viac ako desať uchádzačov. "Je tam veľa postáv a postavičiek, ktoré sa tešia, že sa zviditeľnia. A necítim potrebu byť súčasťou tohto predstavenia. Zatiaľ sa zdá, že slovenská spoločnosť je spokojná s tou ponukou, ktorá tam je a ja som spokojný tam, kde som," konštatoval Lajčák.



Po skončení mandátu vo VZ OSN sa vracia na Slovensko, na svoju ministerskú stoličku, kde ho podľa jeho slov čaká veľa práce. Poukázal aj na to, že Slovensko na budúci rok od 1. januára preberá na rok funkciu predsedu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). "Veľmi zodpovedne sa na to pripravujeme," poznamenal.

Prezidentské voľby na Slovensku budú na jar 2019. Termín vyhlasuje predseda Národnej rady SR. Právo voliť slovenského prezidenta má plnoletý občan SR. Voľba je dvojkolová. Znamená to, že ak v prvom kole volieb nezíska ani jeden z kandidátov nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov, do 14 dní sa uskutoční druhé kolo, na ktorom sa zúčastnia dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Termín vyhlási predseda parlamentu.


osobitná spravodajkyňa TASR Viera Kulichová