Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Reakcie opozičných strán na rozhodnutie Mosta-Híd

Na archívnej snímke Igor Matovič a Richard Sulík. Foto: TASR Jakub Kotian

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár po zasadnutí Republikovej rady a stretnutí s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) oznámil, že jeho strana chce rokovať o predčasných parlamentných voľbách so SNS.

Bratislava 12. marca (TASR) - Opozičné hnutie OĽaNO víta pondelkové rozhodnutie Republikovej Rady Mosta-Híd. Blížiaci sa pád vlády považuje za zadosťučinenie pre všetkých slušných ľudí na Slovensku. Vyhlásil to predseda hnutia Igor Matovič.

Veronika Remišová z OĽaNO uviedla, že ani po troch dňoch rokovaní vládna koalícia nebola schopná nájsť východisko. "Ani od jednej zo strán vládnej koalície sme nepočuli zásadné opatrenia na obnovenie dôvery v inštitúcie, v štát a politiku ako takú. A teraz sa táto vládna koalícia rozpadá," skonštatovala pre TASR.



Dúfa, že Smer-SD a SNS budú mať "toľko úcty a zodpovednosti" k občanom, že podporia ústavný zákon o skrátení volebného obdobia a na Slovensku nebudú vytvárať bezvládie. OĽaNO tvrdí, že disponuje tímom kvalitných odborníkov združených v tieňovej vláde a je pripravené byť jadrom alternatívy.

Stanovisko koaličného Mosta-Híd, ktorý žiada predčasné voľby, sú fakticky rozpadom vlády. A v takomto prípade sú predčasné parlamentné voľby najférovejším riešením. Pre TASR to uviedol líder opozičnej SaS Richard Sulík.

"SaS je za takéto riešenie a podporujeme čím skorší termín volieb, aby krajina nebola zbytočne traumatizovaná," povedal. Liberáli svoje hlasy za skrátenie volebného obdobia pridajú. Podaný opozičný návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) zatiaľ ponechávajú v platnosti, Sulík však nevylučuje, že bude stiahnutý.



Opozičné hnutie Sme rodina vidí riešenie súčasnej politickej krízy na Slovensku len v predčasných parlamentných voľbách. Považuje to za správnu a jedinú najschodnejšiu cestu. V reakcii na pondelkové rozhodnutie Republikovej rady Mosta-Híd rokovať o predčasných voľbách to pre TASR povedal líder Sme rodina Boris Kollár.

"Situácia je tak vybičovaná a v takom stave sa nachádza spoločnosť, že treba obnoviť dôveru v štát. To môžete dnes už len tak, že rozhodnutie odovzdáte do rúk ľuďom, a to sa dá urobiť v parlamentných voľbách," skonštatoval Kollár. Ľudia podľa jeho slov môžu po novom rozhodnúť, akým politickým stranám dajú svoju dôveru.

Sme rodina nie je za úradnícku vládu, pretože vládnuť na Slovensku by mala podľa hnutia taká vláda, ktorá dostala legitimitu od ľudí v riadnych parlamentných voľbách. "Úradnícka vláda by nemala legitimitu od ľudí. Tým pádom nie sme za takýto variant," podotkol Kollár.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár v pondelok po zasadnutí Republikovej rady a stretnutí s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) oznámil, že jeho strana chce rokovať o predčasných parlamentných voľbách so SNS. Fico však takúto možnosť odmieta. Ak rokovania nebudú úspešné, Most-Híd odíde z koalície. Podľa Bugára by súčasnú situáciu vyriešili iba predčasné voľby, kedy by mali byť nespresnil.