Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Reakcie politikov na skončenie T. Gašpara vo funkcii

Na snímke sprava predseda vlády SR a dočasný minister vnútra Peter Pellegrini a prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar počas tlačovej konferencie v priestoroch Úradu vlády SR v 17. apríla 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Policajný prezident Tibor Gašpar skončí vo funkcii k 31. máju.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Odchod policajného prezidenta Tibora Gašpara je minimum, vláda musí začať pracovať. Vyhlásil to prezident SR Andrej Kiska po tom, ako premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) oznámil, že sa s Gašparom dohodli na jeho odchode z funkcie k 31. máju.

"Privítal som, že premiér sa rozhodol začať robiť poriadky v rezorte vnútra osobne. Avizovaný odchod policajného prezidenta Gašpara ku koncu mája považujem za nevyhnutnú podmienku, aby sa vláda Petra Pellegriniho mohla pokúsiť upokojiť situáciu v spoločnosti," napísal na sociálnej sieti prezident. Gašpar podľa Kisku premeškal všetky "ako-tak dôstojné príležitosti odísť".

Hlava štátu zdôrazňuje dôležitosť výberu osoby nového ministra vnútra. "Od ráznosti krokov v rezorte vnútra, od schopnosti presadiť do vedenia polície dôveryhodných ľudí závisí dôveryhodnosť celej vlády," vysvetlil. Nový minister musí podľa Kisku posilniť garancie nezávislosti a nestrannosti vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, aj množstva nevyriešených káuz.

"Mesiac po menovaní vlády je už naozaj najvyšší čas prevziať zodpovednosť, pohnúť sa ďalej a riešiť nakopené problémy. Ľudia očakávajú jasné signály, že politici ich nespokojnosť, rozhorčenie a príčiny nedôvery v štát pochopili," uzavrel prezident.

Most-Híd:Rozhodnutie premiéra je konštruktívne, je to v záujme nápravy obrazu PZ

Koaličný Most-Híd považuje rozhodnutie premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) za konštruktívne. Ním zvolený krok označila vládna strana za potrebný.

"Ide o krok, ktorý bol potrebný aj v záujme nápravy pokriveného obrazu Policajného zboru," povedala hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.



SNS: A. Hrnko nie je nadšený tým, že T. Gašpar končí vo funkcii

Podpredseda SNS Anton Hrnko nie je nadšený informáciou, že policajný prezident Tibor Gašpar končí vo funkcii najneskôr koncom mája.

Hrnko zároveň očakáva, že Gašpar do tohto termínu "prednesie aspoň základnú verziu, ako dolapiť páchateľa dvojnásobnej vraždy - novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej".

"Nie je dobrým riešením, keď sa počas vyšetrovania menia pomery vo vyšetrovaní, pretože to môže ovplyvniť chod vecí," povedal Hrnko. S výmenou policajného prezidenta počítal až v súvislosti s prijatím nového zákona, ktorý voľbu policajného prezidenta rieši.

SaS: Gašpar mal odstúpiť okamžite, vyzerá to, ako by mal ešte niečo pozametať

Policajný prezident by nemal odstúpiť koncom mája, ale okamžite. Myslí si to podpredseda SaS Ľubomír Galko. Polícia má podľa neho nastavený systém fungovania a nikto nie je nenahraditeľný. "Teraz sú na mieste otázky, či tam ešte mesiac a pol nezostáva práve preto, aby ešte niečo pozametal," konštatuje Galko na svojom facebookovom profile.

Odstúpenie ministra vnútra a následné oznámenie odchodu policajného prezidenta považuje za "frašku a chaos". Zároveň vyzýva verejnosť, aby pokračovala vo vyvíjaní tlaku na zmenu niektorých policajných funkcionárov. "V Policajnom zbore je množstvo iných policajných funkcionárov, kde je podozrenie, že sú do polície nasadení oligarchami a majú prepojenie na organizovaný zločin," tvrdí.

KDH: T. Gašpar by mal odstúpiť najneskôr k 1. máju

Argumentácia, že rýchle odstúpenie policajného prezidenta by znamenalo destabilizáciu Policajného zboru, je podľa Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) nepoctivá.

"Niečo tu nesedí. Robert Fico rezignoval zo dňa na deň a svet ani Slovensko sa nezrútilo," uvádza sa v stanovisku KDH, ktoré TASR poskytol Stano Župa z komunikačného oddelenia hnutia.

"Pôsobenie Tibora Gašpara v pozícii policajného prezidenta ešte mesiac a pol vzhľadom na aktuálne okolnosti je neprípustné. Preto požadujeme, aby odstúpil najneskôr k 1. máju," dodalo KDH.

B. Kollár: Je vidieť, že premiér P. Pellegrini začína byť autonómnejší

Je vidieť, že predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) začína byť autonómnejší. Vyhlásil to líder opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár, ktorý sa pýta "Máme si myslieť, že sa začína vymykať spod kontroly štátnej mafie?" Reagoval tak na premiéra, ktorý v utorok oznámil, že sa dohodol s policajným prezidentom Tiborom Gašparom na tom, že skončí vo funkcii najneskôr koncom mája.

"Bolo to jediné možné rozumné riešenie, ktoré Pellegrini urobil. Toto rozhodnutie mohol urobiť už v pondelok (16.4.) a mohol tak ušetriť Tomáša Druckera," skonštatoval pre TASR Kollár.

I. Matovič: Koniec T. Gašpara je veľké víťazstvo ľudí požadujúcich jeho odchod

Koniec policajného prezidenta Tibora Gašpara je veľké víťazstvo ľudí vytrvalo požadujúcich jeho odchod. Uviedol to predseda opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič, ktorému sa však nepozdáva naťahovanie času do konca mája.

"Zbytočné naťahovanie času do konca mája považujeme za zbytočné zahrávanie sa s dôveryhodnosťou polície. Tibor Gašpar je škodnou policajného zboru a preto by v ňom nemal zostať už ani minútu," doplnil Matovič.

Policajný prezident Tibor Gašpar skončí vo funkcii k 31. máju. Oznámil to predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý je po odchode Tomáša Druckera poverený dočasným vedením ministerstva vnútra. Na odchode sa s Gašparom dohodli v záujme upokojenia situácie.