Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

REAKCIE POLITIKOV na víťazstvo Zuzany Čaputovej

Na snímke kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová vo volebnej centrále po 2. kole prezidentských volieb 30. marca 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Na víťazstvo prvej ženy, ktoré zasadne na post slovenskej prezidentky postupne reagujú zástupcovia politickej scény.

Bratislava 31. marca (Teraz.sk) - Na víťazstvo prvej ženy, ktoré zasadne na post slovenskej prezidentky postupne reagujú zástupcovia politickej scény, prinášame vám ich reakcie.


Prezident Andrej Kiska


Na snímke prezident SR Andrej Kiska poskytuje rozhovor médiám po skončení volebného aktu počas 1. kola prezidentských volieb pred volebnou miestnosťou v Poprade 16. marca 2019.
Foto: TASR Oliver Ondráš

Zuzane Čaputovej prišiel zagratulovať prezident SR Andrej Kiska, ktorého 15. júna podľa neoficiálnych predbežných výsledkov vystrieda v paláci. Priniesol jej kyticu kvetov.

"Opäť nám mnoho krajín závidí, že sme si zvolili prezidentku, ktorá symbolizuje hodnoty ako slušnosť," vyhlásil Kiska. Slovensko sa podľa jeho slov nachádza v morálnej kríze a potrebuje prezidentku ako je Zuzana Čaputová.

"Prezidentku, ktorá povedala, že sa postaví zlu, ktorá povedala, že spravodlivosť je to, čo potrebujeme," doplnil s tým, že je potrebné vrátiť dôveru ľudí v štát.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD)


Peter Pellegrini, archívna snímka.
Foto: TASR Jakub Kotian

Úprimne gratulujem víťazke prezidentských volieb pani Zuzane Čaputovej. Verím v konštruktívnu spoluprácu pri riešení problémov Slovenska.

Miroslav Beblavý (SPOLU)


Na archívnej snímke nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý.
Foto: TASR Martin Baumann

Gratulujem prvej slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej. Je symbolom volania po zmene, ktorú cítime po celom Slovensku.

Sloboda a solidarita


Na snímke predseda SaS Richard Sulík počas tlačovej konferencie predsedníctva strany po programovej konferencii v Bratislave 24. novembra 2018.
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Zuzana Čaputová má všetky predpoklady byť dobrou prezidentkou, ktorá bude dôstojne reprezentovať Slovensko navonok a rozvážne pristupovať k domácim problémom, ktoré rozdeľujú spoločnosť. Uvádza sa to v stanovisku strany SaS, ktorá Čaputovej zagratulovala k víťazstvu.

"Prvá prezidentka v dejinách Slovenska, ale aj Československa znamená výrazný modernizačný krok, ktorým prešla naša spoločnosť a je krehkým víťazstvom liberálnej demokracie," tvrdí SaS, podľa ktorej ide o ďalšiu vážnu porážku strany Smer-SD, ktorá bude Roberta Fica naďalej radikalizovať a stranu Smer-SD viesť k vyhľadávaniu spojencov medzi extrémistami.

"Odkaz týchto volieb zreteľne hovorí, že demokratické sily môžu poraziť mafiu a politické extrémy, len keď sa dokážu spájať," uzavrela SaS.


Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti


Igor Matovič, archívna snímka.
Foto: TASR Jakub Kotian

Hnutie OĽaNO gratuluje Slovensku k prvej prezidentke a Zuzanu Čaputovú vyzýva, aby bola prezidentkou všetkých občanov SR bez ohľadu na politickú orientáciu. Uvádza sa to v stanovisku hnutia k výsledkom druhého kola prezidentských volieb.

"Gratulujem Slovensku, že prvýkrát od jeho vzniku tento úrad nebude zastávať komunista ani 'chcelbyťkomunista'," uviedol predseda hnutia Igor Matovič, ktorý zagratuloval aj ľuďom "dychtiacim po lepšom Slovensku", za to že ubránili prezidentský palác a nedovolili ho ovládnuť človekom, ktorého podporovala vládna mafia.

"Prosim Zuzanu Čaputovú, aby bola prezidentkou všetkých občanov Slovenskej republiky. Aby sa snažila intenzívne komunikovať aj s voličmi Kotlebu, Harabina, Kollára, Smeru, SNS ... či nevoličmi. Aby sa snažila pochopiť ich problémy a pomohla hľadať ich riešenia," dodal Matovič, podľa ktorého vo voľbách nevyhral liberalizmus, ale spoločné vzopätie liberálov aj kresťanov, ktorí sa nedali zastrašiť.