Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort obrany odporúča predĺžiť zmluvu na prevádzku MiG-29AS/UBS

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dušan Hein

Ako dôvod rezort uvádza súčasný technický stav, platnú legislatívu aj udržanie úrovne výcviku slovenských pilotov.

Bratislava 20. februára (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR na základe analýzy odporúča vláde predĺžiť zmluvu s ruskou spoločnosťou na prevádzku stíhacích lietadiel MiG-29AS/UBS do konca roka 2023, s možnosťou predĺženia na jeden rok. Analýzu v stredu vláda zobrala na vedomie. Ako dôvod rezort uvádza súčasný technický stav, platnú legislatívu aj udržanie úrovne výcviku slovenských pilotov.

Rezort v analýze zvažoval tri možnosti - ochranu vzdušného priestoru lietadlami členských krajín NATO, spoluprácu s Poľskou republikou a pokračovanie v spolupráci so spoločnosťou RSK MiG. Pri predĺžení zmluvy s ruskou spoločnosťou by Slovensko malo platiť vyše 2,5 milióna eur za jedno lietadlo ročne.

K predĺženiu zmluvy mali podľa šéfa rezortu spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) výhrady ministri za Most-Híd. "Nehlasovali sme. Povedali sme, že nie sme nadšení týmto návrhom, nie sme za tento návrh. My by sme najradšej boli, keby sme sa zbavili starých 'migov' a neboli závislí na ruských dodávkach," vyhlásil.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) sa vyjadril, že by privítal, ak by sa na materiál mali možnosť pozrieť aj experti jeho rezortu. "Bol by som radšej, keby ten materiál nebol predložený priamo na rokovanie vlády. Musel som sa spoľahnúť na ubezpečenia ministra obrany," poznamenal.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) na Lajčákove slová reagoval, že o materiáli už dávnejšie rokovala Bezpečnostná rada SR pravdepodobne vtedy, keď sa na nej Lajčák pre pracovné povinnosti v zahraničí nemohol zúčastniť. Postup, ktorý vláda vzala na vedomie, podľa neho nie je odlišný od súčasnej situácie. Vyzdvihol tiež, že zmluvu môže Slovensko vypovedať aj skôr.