Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort obrany: Projekt logistického centra Švédsko oficiálne neponúklo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Švédsky producent v pondelkovom stanovisku uviedol, že 26. októbra 2017 osobne doručil na ministerstvo návrh na výstavbu logistického centra Gripen Support Centre na Slovensku.

Bratislava 18. júna (TASR) – Ponuka švédskej spoločnosti Saab na vybudovanie logistického centra na Slovensku nie je súčasťou oficiálnej vládnej švédskej ponuky. Informovalo o tom ministerstvo obrany, ktoré sa ohradilo voči pondelkovému stanovisku výrobcu stíhačiek Gripen. Označilo ho za nátlak, ktorým chce jedna zo spoločností ovplyvňovať výber dodávateľa nadzvukových lietadiel.

Švédsky producent v pondelkovom stanovisku uviedol, že 26. októbra 2017 osobne doručil na ministerstvo návrh na výstavbu logistického centra Gripen Support Centre na Slovensku. Saab tým reagoval na vyjadrenie ministra obrany Petra Gajdoša (SNS), ktorý v sobotnej (16.6.) rozhlasovej diskusii v RTVS povedal, že ministerstvo takúto ponuku nedostalo.

„Ak švédsky výrobca myslí svoju ponuku o vybudovaní logistického centra vážne, musela by byť súčasťou oficiálnej vládnej švédskej ponuky. A to určite nie je," píše sa v stanovisku ministerstva. „Vzhľadom na nepravdivé medializované informácie sa rezort obrany musí ohradiť voči klamstvu, že takýto projekt bol Slovensku oficiálne ponúknutý. Opätovne zdôrazňujeme, že ak by to tak bolo, muselo by ísť o súčasť oficiálnej ponuky," uvádza rezort ďalej.

Vysvetľuje pritom, že pri výbere stíhacích lietadiel môže ministerstvo pracovať iba s oficiálnymi ponukami. „V tomto prípade sú partnermi pre rokovanie s ministerstvom americká a švédska vláda. Ministerstvo, ani priamo minister obrany Peter Gajdoš nerokujú a v zmysle platného mandátu od vlády SR, ani nemôžu rokovať priamo s výrobcami lietadiel," stojí v stanovisku.

Ministerstvo doplnilo, že v zmysle platnej legislatívy musia byť podmienky pre oboch možných dodávateľov rovnaké. „To znamená, že rezort obrany nemôže prihliadať na mediálne vyhlásenia alebo lobistické tlaky ktorejkoľvek z konkurenčných firiem. Jednoznačne platí, že v zmysle uznesenia vlády SR sú jedinými oficiálnymi ponukami tie, ktoré predložili vlády USA a Švédska," uzavrel rezort.

Podľa spoločnosti Saab táto navrhla slovenskému ministerstvu výstavbu Gripen Support Centre na Slovensku a s tým spojeného vytvorenia päťsto pracovných miest v prípade, že sa Slovensko rozhodne vybrať lietadlá Gripen pre svoje letectvo.

„Skutočnosť je taká, že 26. októbra 2017 bol návrh spoločnosti Saab na výstavbu Gripen Support Centre na Slovensku oficiálne osobne doručený na slovenské ministerstvo obrany," vyhlásil v stanovisku Magnus Lewis-Olsson, riaditeľ Market Area Europe spoločnosti Saab. Návrh bol podľa neho doručený spolu so sprievodnými listami od Marcusa Wallenberga a Hakana Buskheho, t.j. prezidenta a výkonného riaditeľa spoločnosti Saab.

Do konca júna by sa mohlo rozhodnúť, aké nové stíhačky budú po ruských MiG-29 chrániť vzdušný priestor Slovenska. V hre sú americké stroje F-16 a švédske Gripeny. Gajdoš to potvrdil aj v sobotnej diskusnej relácii RTVS. Rezort obrany už na základe ponúk zanalyzoval stíhačky a do konca júna predloží minister materiál na rokovanie vlády. "Mala by zasadnúť Bezpečnostná rada SR a následne rokovanie vlády rozhodne, akým spôsobom bude zabezpečená suverenita vzdušného priestoru," vysvetlil Gajdoš.

Poslanec NR SR a bývalý minister obrany Ľubomír Galko si však myslí, že je už dávno rozhodnuté a budú to F-16. "Je to opäť ten istý postup ako pri transportéroch či radaroch. Je už rozhodnuté aj napriek tomu, že niekoľko parametrov hovorí v prospech Gripenov, ktoré sú lacnejšie," priblížil poslanec. F-16 majú podľa neho lepšie bojové vlastnosti, mínusom je, že majú byť dodané neskoršie ako Gripeny, čo znamená predĺženie životnosti ruských stíhačiek, ktorými Slovensko v súčasnosti disponuje.