Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Rezort obrany ušetrí pri poistení áut vyše pol milióna eur

Minister obrany SR Martin Glváč Foto: TASR/Štefan Puškáš

Poistenie armádnych vozidiel by mala v tomto roku zabezpečovať Allianz - Slovenská poisťovňa.

Bratislava 14. januára (TASR) - Ministerstvo obrany zaplatí za povinné zmluvné poistenie (PZP) svojich vozidiel v tomto roku zhruba 1,53 milióna eur. Ušetrí tak oproti zrušenej rámcovej zmluve predchádzajúceho vedenia rezortu takmer 590.000 eur. V prípade priaznivého škodového priebehu by si navyše ešte mohlo uplatniť bonus vo výške asi 76.000 eur.

Poistenie armádnych vozidiel by mala v tomto roku zabezpečovať Allianz - Slovenská poisťovňa. "Ministerstvo obrany SR ešte pred samotným podpisom poistnej zmluvy na rok 2013 vyrokovalo dodatočné zníženie poistného. Zároveň sa v rámci rezortu 'zreálnil' súbor služobných vozidiel ministerstva," vysvetlila nižšie výdavky hovorkyňa silového rezortu Martina Balleková. V poistnej zmluve sa znížil najmä počet prípojných vozidiel, traktorov či strojov bez evidenčného čísla.

Ministerstvo ešte v auguste 2012 vyhlásilo nové verejné obstarávanie na poistenie vozidiel. V ňom sa snažilo na základe kritéria najnižšej ceny nájsť ponuku do konca roku 2016. Viacerí uchádzači však využili možnosť podať opravné prostriedky v súťaži, čím docielili predĺženie termínov ukončenia súťaže. Na základe uvedených prieťahov sa tak verejné obstarávanie nepodarilo dodnes ukončiť. Poistná zmluva na budúci rok tak musela byť podpísaná na základe augustovej rámcovej dohody s poisťovňou Allianz. "Proces verejného obstarávania pre postup uchádzačov v tejto súťaži plánuje Ministerstvo obrany SR konzultovať s protimonopolným úradom," dodala Balleková.