Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra vyzýva seniorov, aby neváhali ohlásiť každý trestný čin

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa zverejnených údajov bolo na Slovensku za rok 2020 vykonaných 1229 podvodov, z toho 195 na senioroch.

Bratislava 3. novembra (TASR) – Ministerstvo vnútra (MV) SR vyzýva seniorov, aby neváhali ohlásiť každý trestný čin a nemali strach rozprávať o tom, čo ich trápi. Po celom Slovensku sú pre nich k dispozícii aj informačné kancelárie pre obete trestných činov. TASR o tom informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva vnútra (MV).

"Na tejto cieľovej skupine je totiž často páchaná závažná trestná činnosť, ktorá v 'lepšom' prípade končí stratou ich celoživotných úspor, v horších prípadoch tragickejšie," uviedla Paulenová. Podľa zverejnených údajov bolo na Slovensku za rok 2020 vykonaných 1229 podvodov, z toho 195 na senioroch. V roku 2019 bolo z celkového množstva 1890 podvodov, 322 vykonaných na senioroch.

Seniorom, ktorí spadajú do kategórie zákonom chránených osôb (osoba nad 60 rokov), sa ministerstvo venuje celoročne. Za najúčinnejší prostriedok prevencie uvádza priame stretnutia a rôzne druhy aktivít, prednášky, informačné kampane.

"Na besedách či zážitkových workshopoch sa často dozvedáme, že seniori na základe nami sprístupnených informácií dokázali čeliť podvodníkom a nenechali sa nachytať. Neboja sa tiež priznať, že v minulosti sa im už niečo podobné stalo a zo svojho konania sa poučili a zároveň upozorňujú iných, aby boli opatrní," dodala Paulenová s tým, že seniori sú po takýchto stretnutiach odvážnejší a v mnohých prípadoch sa odhodlajú nahlásiť trestný čin.