Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

J. Tomaga: Návšteva premiéra SR v Bielom dome je významným míľnikom

Na archívnej snímke Peter Pellegrini. Foto: TASR Marko Erd

V rámci obrannej spolupráce sa počas rokovania americký prezident a slovenský premiér dotknú i modernizácie Ozbrojených síl SR.

Bratislava/Washington 24. apríla (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR považuje nadchádzajúcu návštevu predsedu vlády SR Petra Pellegriniho v Bielom dome za významný míľnik v slovensko-amerických vzťahoch. Pre TASR to v stredu uviedol riaditeľ Tlačového odboru MZVaEZ Juraj Tomaga.



"Návštevu predsedu vlády v Bielom dome považujeme za významný míľnik v bilaterálnych vzťahoch. Vnímame to ako signál, ktorý potvrdzuje naše nadštandardné vzťahy. Očakávame otvorený a pragmatický dialóg, ktorý upevní doterajšiu spoluprácu, potvrdí naše strategické partnerstvo a nastaví parametre našej budúcej spolupráce s USA," uviedol Tomaga.

Predseda slovenskej vlády Peter Pellegrini absolvuje v priebehu budúceho týždňa návštevu USA, počas ktorej ho v piatok 3. mája prijme v Bielom dome americký prezident Donald Trump. Pre TASR to uviedla premiérova hovorkyňa Patrícia Macíková.

"Partneri posúdia celé spektrum otázok s dôrazom na ekonomickú a obrannú spoluprácu. Spojené štáty sú pre slovenských exportérov desiatym najdôležitejším trhom. Americké spoločnosti patria medzi najvýznamnejších investorov na Slovensku a zamestnávajú 23.000 pracovníkov. Slovenské inovačné a technologické firmy začínajú úspešne expandovať v USA," konštatovala Macíková.

V rámci obrannej spolupráce sa počas rokovania americký prezident a slovenský premiér dotknú i modernizácie Ozbrojených síl SR. Venovať by sa mali aj zvyšovaniu obranných výdavkov v súlade so záväzkami vyplývajúcimi z členstva Slovenska v Severoatlantickej aliancii (NATO).

V novembri 2013 prijal vtedajší americký prezident Barack Obama slovenského premiéra Roberta Fica, päť rokov predtým prijal prezident George W. Bush slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča. V marci 2006 navštívil Biely dom premiér Mikuláš Dzurinda, v marci 2005 predseda NR SR Pavol Hrušovský a v apríli 2003 prezident Rudolf Schuster.