Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva: EK potvrdila, že nastal posun k lepšiemu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Konštatovania nás tešia a povzbudzujú k ďalším krokom vedúcim k zvyšovaniu kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti na Slovensku, uviedla hovorkyňa rezortu Z. Eliášová.

Bratislava 10. júna (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR mieni, že v jeho rezorte opäť nastal posun k lepšiemu. "Európska komisia (EK) v roku 2019 už druhýkrát po sebe potvrdila, že zmeny, ktoré riešime v rámci lepšej efektivity a rozdelenia zdrojov, sú pozitívne a že sme urobili pokrok," uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Reagovala tak na tzv. jarný balík opatrení, ktorý EK zverejnila minulý týždeň.

"Konštatovania nás tešia a povzbudzujú k ďalším krokom vedúcim k zvyšovaniu kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti na Slovensku, ako aj k zlepšovaniu pracovných podmienok pre lekárov a ďalších zdravotníckych pracovníkov," povedala.

Opatrenia EK na zabezpečenie dlhodobej udržateľnosti verejných zdrojov sa týkajú zdravotnej starostlivosti, ale aj dôchodkových systémov. Odporúčania by mali SR pomôcť dosiahnuť strednodobý rozpočtový cieľ v roku 2020. Podľa EK reformy zamerané na zlepšenie nákladovej účinnosti systému zdravotnej starostlivosti napredujú, no miera ich realizácie sa v rôznych oblastiach starostlivosti líši. "Stále však existuje priestor na zvyšovanie efektívnosti a poskytovanie lepšej starostlivosti prostredníctvom strategického prerozdeľovania zdrojov medzi rôznymi oblasťami starostlivosti," konštatuje sa v dokumente.

Rezort zdravotníctva tvrdí, že pracuje na systematických krokoch pre efektívne nakladanie s verejnými financiami. "Výsledkom sú napríklad ušetrené desiatky miliónov eur vďaka efektívnym centrálnym nákupom a elektronickým aukciám pri nákupe potrebnej novej prístrojovej techniky či nových postelí pre pacientov. Usporené desiatky miliónov eur tak nemocnice môžu postupne investovať tam, kde sú najviac potrebné pre pacientov či zdravotníkov," komentovala Eliášová.

EK poukázala aj na nedostatok lekárov a sestier v systéme slovenského zdravotníctva. Hovorkyňa rezortu tvrdí, že ide o dlhoročný problém nielen na Slovensku, ale týka sa viacerých krajín Európy. Situáciu podľa jej slov intenzívne postupnými systematickými krokmi riešia. "Do praxe sme už uviedli mnohé opatrenia, ktoré prispejú k zlepšeniu pracovných podmienok lekárov, sestier a iných zdravotníckych pracovníkov vo všetkých zdravotníckych zariadeniach," zdôraznila. Rezort podľa nej pracuje aj na adekvátnom mzdovom ohodnotení lekárov, sestier a zdravotných pracovníkov.

Od letného semestra akademického roka 2018/2019 študentom bakalárskeho programu ošetrovateľstvo bude poskytovaná stabilizačná pôžička. "Aj to je jeden zo systémových krokov, ktorý v budúcnosti prinesie väčší počet sestier v systéme," mieni Eliášová.

Ako dodala, o možnosti dostať sestry na Slovensko rokujú napríklad s univerzitami na Ukrajine a v Srbsku. Ako benefit pre zamestnankyne nemocníc a skvalitnenie pracovných podmienok plánuje MZ SR v nemocniciach zriadiť materské školy. Pomôcť môže aj rezidentský program. Rezort ho považuje za nástroj, ktorý by v budúcnosti pomohol dostať do regiónov nedostatkové špecializácie. Program sa rozšíril aj o sestry v špecializačných odboroch.

"Zvýšili sme kompetencie zdravotníckych asistentov. V nemocniciach tak dokážu odbremeniť sestry od náročnej práce, tie sa môžu venovať iným, odborným činnostiam. Zdravotníckym asistentom sme takisto umožnili diaľkovo študovať odbor sestra a popri tom sa venovať svojmu povolaniu," tvrdí hovorkyňa rezortu. Ako uzavrela, jedným z opatrení je aj zvýšenie rozsahu kompetencií sestrám. "Sestry a pôrodné asistentky s pokročilou praxou môžu predpisovať niektoré zdravotnícke pomôcky, zoznam je presne definovaný a ide o výrazný posun oproti minulosti. Sestry v zdravotníckych zariadeniach môžu po novom na základe posúdenia potreby lekárom podávať pacientom lieky na tlmenie bolesti s výnimkou opioidných analgetík alebo lieky na zníženie teploty," dodala Eliášová s dôvetkom, že so zástupcami sestier plánuje MZ SR rokovať o nutnosti rozširovania ďalších kompetencii.